Klepiskowy pieróg z Szynką z Kociewskiej Spiżarni
Wyjątkowy przysmak!
Składniki:
- szynka np. z Kociewskiej Spiżarni firmy Gzella - 200g
- mąka pszenna - 350g
- drożdże - 30g
- letnia woda - 1 szklanka
- kapusta kiszona - 1kg
- podgrzybek suszony - 40g
- cebula - 3 średnie szt.
- olej - 3 łyżki
- masło - 1 łyżka
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek do smaku
- olej do smażenia pierogów
Przygotowanie:
1. Z mąki, drożdży i wody zarobić klasyczne ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia. Kapustę kiszoną ugotować w małej ilości wody do miękkości i odsączyć. Dodać ugotowane, pokrojone w paseczki grzyby. Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w paseczki Szynkę z Kociewskiej Spiżarni podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło.
2. Dodać wszystkie składniki do kapusty i doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie wyrobić, rozwałkować i uformować placki wielkości deserowego talerzyka. Na placki nałożyć farsz i skleić pierogi. Usmażyć na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor i odsączyć na papierowym ręczniku.
3. Podawać z pokrojoną w paseczki i podsmażoną Szynką z Kociewskiej Spiżarni.
Smacznego!