Reklama

Reklama

Klepiskowy pieróg z Szynką z Kociewskiej Spiżarni

Wyjątkowy przysmak!

Składniki:

  • szynka np. z Kociewskiej Spiżarni firmy Gzella - 200g 
  • mąka pszenna - 350g
  • drożdże - 30g
  • letnia woda - 1 szklanka
  • kapusta kiszona - 1kg
  • podgrzybek suszony - 40g
  • cebula - 3 średnie szt.
  • olej - 3 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek do smaku
  • olej do smażenia pierogów

Przygotowanie:

1. Z mąki, drożdży i wody zarobić klasyczne ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia. Kapustę kiszoną ugotować w małej ilości wody do miękkości i odsączyć. Dodać ugotowane, pokrojone w paseczki grzyby. Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w paseczki Szynkę z Kociewskiej Spiżarni podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło.

Reklama

2. Dodać wszystkie składniki do kapusty i doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie wyrobić, rozwałkować i uformować placki wielkości deserowego talerzyka. Na placki nałożyć farsz i skleić pierogi. Usmażyć na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor i odsączyć na papierowym ręczniku.

3. Podawać z pokrojoną w paseczki i podsmażoną Szynką z Kociewskiej Spiżarni.

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje