Klops z mozzarellą

Czosnek obierz i pokrój w kosteczkę. Suszone pomidory osącz z zalewy, potnij w cienkie paseczki.

Klops z mozzarellą
Klops z mozzarellą123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 30 dag mozzarelli
  • 4 połówki suszonych pomidorów (marynowanych w oliwie) 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko
  • trochę oleju do posmarowania
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Czosnek obierz i pokrój w kosteczkę. Suszone pomidory osącz z zalewy, potnij w cienkie paseczki. Tosty namocz w zimnej wodzie, odciśnij i wymieszaj z mielonym mięsem. Do mięsnej masy dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz jajko. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Mozzarellę pokrój w grubsze słupki.

2. Z mięsnej masy uformuj gruby owalny placek. Pośrodku połóż słupki sera. Placek ostrożnie złóż na pół i uformuj owalną pieczeń. Ułóż ją na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj olejem.

3. Następnie mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez 75 minut. Podawaj np. z kluseczkami ziemniaczanymi albo ryżem.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas