Klops z mozzarellą
Czosnek obierz i pokrój w kosteczkę. Suszone pomidory osącz z zalewy, potnij w cienkie paseczki.
Składniki na 6 porcji:
- 2 kromki chleba tostowego
- 1 ząbek czosnku
- 80 dag mieszanego mielonego mięsa
- 30 dag mozzarelli
- 4 połówki suszonych pomidorów (marynowanych w oliwie)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 jajko
- trochę oleju do posmarowania
- sól
- mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obierz i pokrój w kosteczkę. Suszone pomidory osącz z zalewy, potnij w cienkie paseczki. Tosty namocz w zimnej wodzie, odciśnij i wymieszaj z mielonym mięsem. Do mięsnej masy dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz jajko. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Mozzarellę pokrój w grubsze słupki.
2. Z mięsnej masy uformuj gruby owalny placek. Pośrodku połóż słupki sera. Placek ostrożnie złóż na pół i uformuj owalną pieczeń. Ułóż ją na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj olejem.
3. Następnie mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez 75 minut. Podawaj np. z kluseczkami ziemniaczanymi albo ryżem.