Klopsiki cielęce
Takie klopsiki możesz podać dziecku po 10. miesiącu życia, dzięki temu, że są dietetyczne. Dla malucha danie nie powinno być słone. Dorośli mogą doprawić je na talerzu.
Składniki:
- 50 g cielęciny
- 1/2 jajka
- 1 łyżeczka kaszki kukurydzianej
- 1 gotowana marchewka
- 1 mały pomidor
- 1 pietruszka
- 1/2 łyżeczki koperku
Sposób przygotowania:
1. Mięso starannie umyj pod bieżącą wodą i zmiel.
2. Jajko dokładnie umyj w gorącej wodzie i sparz wrzątkiem.
3. Do zmielonego mięsa dodaj pół jajka, kaszkę kukurydzianą i posiekany koperek, wyrób masę i uformuj z niej małe klopsiki.
4. Z pomidora zdejmij skórkę, jarzyny umyj pod bieżącą wodą, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę.
5. Warzywa włóż do gorącej wody i gotuj razem z klopsikami aż do miękkości.