Składniki: - 70 dag mielonego mięsa drobiowego, - po 10 dag warzyw: kalafior, groszek, marchewka, - 1 jajko, - 1 czerstwa bułka, - 1 szklanka mleka, - 1 cebula, - 1 szklanka śmietanki 30 proc., - 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina, - 1 łyżka siekanej natki pietruszki, - sól, pieprz, - 1 czubata łyżeczka curry Przygotowanie: Warzywa rozdrobnić, cebulę posiekać. Bułkę namoczyć w mleku i kiedy zmięknie dodać ją do mięsa wraz z jajkiem, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać warzywa i smażyć ok. 2 minut. Zalać białym winem, przemieszać i dodać śmietankę, przyprawić solą, pieprzem i curry, doprowadzić do wrzenia i wkładać uformowane klopsiki. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu. Sos powinien samoistnie się zagęścić. Jeśli używana jest gorsza śmietana, sos należy zaprawić zasmażką przyrządzoną z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki. Klopsiki podawać posypane natką pietruszki z ryżem lub makaronem. Czas przygotowania 1 h. 15 min. Przepis na 6 osób.