Reklama

Reklama

Klopsiki inne niż nasze!

Dzięki wyjątkowym dodatkom będą smakowały jeszcze lepiej. Pokochacie je!

Marokańska kefta z sadzonymi jajkami

Składniki

  • 60 dag mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżki słodkiej papryki, mielonego kuminu i mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżki imbiru
  • sól

Składniki - sos

  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki

Sposób przygotowania

1. Zrób keftę: cebulę i czosnek obierz, drobniutko posiekaj. Dodaj do mięsa. Wsyp wszystkie przyprawy (sól do smaku). Wlej 2 łyżki zimnej wody. Dokładnie wyrób masę ręką (ok. 5 minut). 

Reklama

2. Z masy uformuj małe klopsiki. Ułóż je na talerzu i schowaj do lodówki. Zrób sos: na patelni rozgrzej oliwę. Pomidory pokrój, razem z zalewą przełóż na patelnię. Dodaj koncentrat. 

3. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, dodaj do pomidorów. Przypraw solą i pieprzem. Duś 3 minuty, mieszając. Włóż klopsiki, duś 20 minut. Po 10 minutach przewróć je na drugą stronę. 

4. Natkę posiekaj. Oliwki dołóż do sosu. Łyżką rób między klopsikami dołki i wbijaj w nie po jajku. Naczynie przykryj i duś 4 minuty, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Posyp natką.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje