Reklama

Reklama

Klopsiki inne niż nasze!

Dzięki wyjątkowym dodatkom będą smakowały jeszcze lepiej. Pokochacie je!

Marokańska kefta z sadzonymi jajkami

Składniki

  • 60 dag mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżki słodkiej papryki, mielonego kuminu i mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżki imbiru
  • sól

Składniki - sos

  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki

Sposób przygotowania

1. Zrób keftę: cebulę i czosnek obierz, drobniutko posiekaj. Dodaj do mięsa. Wsyp wszystkie przyprawy (sól do smaku). Wlej 2 łyżki zimnej wody. Dokładnie wyrób masę ręką (ok. 5 minut). 

2. Z masy uformuj małe klopsiki. Ułóż je na talerzu i schowaj do lodówki. Zrób sos: na patelni rozgrzej oliwę. Pomidory pokrój, razem z zalewą przełóż na patelnię. Dodaj koncentrat. 

3. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, dodaj do pomidorów. Przypraw solą i pieprzem. Duś 3 minuty, mieszając. Włóż klopsiki, duś 20 minut. Po 10 minutach przewróć je na drugą stronę. 

Reklama

4. Natkę posiekaj. Oliwki dołóż do sosu. Łyżką rób między klopsikami dołki i wbijaj w nie po jajku. Naczynie przykryj i duś 4 minuty, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Posyp natką.

Japońskie krokieciki

Składniki

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 25 dag mielonego mięsa drobiowego (lub wołowego)
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. japońskiej panierki panko (znajdziesz ją w hipermarkecie na półce z orientalnymi produktami) lub grubo mielonej bułki tartej
  • sól
  • pieprz mielony
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Wystudź. Uwaga: możesz też wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. 

2. Cebule obierz, drobno posiekaj, zeszklij na łyżce oleju, ostudź. Dodaj do ziemniaków razem z mielonym mięsem. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj na jednolitą masę. Do ciasta ziemniaczano-mięsnego możesz dodać inne ulubione dodatki, np. ugotowany zielony groszek, pokrojone i podduszone pieczarki, starty żółty ser albo pokrojoną w kostkę mozzarellę. 

3. Z masy uformuj podłużne krokieciki. Oprósz je mąką, następnie zanurz w rozmąconych jajkach, a na koniec obtocz w panierce panko. Lekko dociśnij ją do krokietów. W głębokim rondlu rozgrzej olej. Wkładaj porcjami krokiety i smaż na rumiano. Gotowe osącz na papierowym ręczniku. 

Panierowane kuleczki rybne

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 świeży lub mrożony dorsz (ok. 50 dag)
  • 6 średnich (ok. 50 dag) ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu piri piri lub Tabasco
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ok. 1,5 szkl. tartej bułki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz mielony

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj (30 minut) w posolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i odłóż do wystudzenia. Dorsza umyj, włóż do garnka z zimną wodą. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj 7 minut. Rybę osącz, osusz na papierowym ręczniku. Gdy przestygnie, usuń ości i skórę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na łyżeczce oleju. 

2. Natkę opłucz, posiekaj. Ziemniaki, rybę i cebulę zmiksuj w blenderze. Dodaj 1/2 szkl. bułki tartej, mąkę, natkę, sos piri piri, sól i pieprz do smaku. Wbij jajka. Wszystko wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta i dać się formować łyżką. W razie potrzeby dosyp mąkę. 

3. W rondlu rozgrzej olej. Z masy uformuj 16 pulpecików (najlepiej zrobisz to za pomocą dwóch łyżek). Każdy obtocz w bułce tartej i wrzuć na gorący olej. Smaż 3 minuty na jasnobrązowy kolor i układaj na papierowym ręczniku. Smaż tylko po 4-5 kulek, by nie obniżyć zbyt mocno temperatury oleju.

Hiszpańskie albondigas

Składniki

  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 25 dag mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • po 1 łyżeczce mielonego kminku i słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia i olej do smażenia

Składniki - sos

  • puszka pomidorów
  • po 1/2 zielonej, czerwonej i zielonej papryki
  • chili, sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • bulion

Sposób przygotowania

1. Do miski włóż oba rodzaje mięsa mielonego. Wbij jajko, wsyp tartą bułkę, dodaj czosnek, cebulę, natkę oraz przyprawy (sól i pieprz do smaku). Dokładnie wyrób jednolitą masę. Uformuj z niej zgrabne pulpeciki (aby mięso nie kleiło się do rąk, często zwilżaj dłonie zimną wodą). Pulpeciki obtocz w mące i usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju. Gotowe przełóż na talerz. 

2. Przygotuj sos: cebulę oraz czosnek obierz. Czosnek posiekaj, cebulę pokrój w kostkę. Papryki opłucz, osusz, oczyść z pestek i potnij na mniejsze kawałeczki. 

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij cebulę. Dodaj papryki. Smaż 5 minut. Dołóż pomidory, przypraw solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i chili. Wlej 1 szkl. bulionu. Duś ok. 20 minut. Do gotowego sosu włóż usmażone pulpeciki. Podgrzej ok. 5 minut, by zrobiły się ciepłe w środku. Danie ew. udekoruj listkami natki pietruszki. 

Bolońskie makaronowce

Składniki

  • 20 dag makaronu, np. małe rurki
  • 8 średnich pieczarek
  • 1,5 szkl. drobno starego sera gouda
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl. tartej bułki q
  • sól
  • pieprz
  • olej

Składniki - sos

  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 puszka pomidorów krojonych z ziołami
  • 2 łyżki wiórków sera typu parmezan
  • bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Przygotuj sos: cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Oba składniki zeszklij na łyżce oleju, dodaj mielone mięso. Smaż na rumiano, przypraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Dołóż pomidory razem z zalewą. Duś na wolnym ogniu 15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. 

2. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, ostudź. Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce z dużymi otworkami. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju. Dołóż pieczarki, smaż, aż odparuje woda. Przypraw solą i pieprzem, dobrze wystudź, wymieszaj z makaronem. Dodaj ser gouda. Wilgotną dłoń maczaj w bułce tartej, nabieraj porcję masy i formuj kule. Smaż na rumiano na głębokim oleju. 

3. Na półmisek wyłóż część sosu. Połóż kule, przykryj resztą sosu. Posyp wiórkami sera, udekoruj bazylią.  

Falafele w chlebku pita

Składniki

  • 40 dag suchej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i soli
  • 2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szkl. oleju

Składniki

  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz mielony

Składniki - dodatki

  • listki karbowanej sałaty
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 obrana czerwona cebula

Sposób przygotowania

1. Ciecierzycę zalej na noc wodą, tak aby było jej było 2 razy więcej niż cieciorki. Osącz i zblenduj. Dodaj przyprawy, zioła, posiekaną chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Z masy uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Olej rozgrzej w garnku do 160 st. Usmaż falafele (po 3 min), osącz. 

2. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z limonki oraz kolendrą. Przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. 

3. Sałatę opłucz. Warzywa umyj, pokrój w plasterki. Chlebki pita podgrzej w piekarniku (ok. 4 min w 180 st). Posmaruj je w środku częścią sosu. Napełnij sałatą, plasterkami warzyw i falafelami. Podaj z pozostałym sosem

Brazylijskie kotleciki

Składniki

  • 1/2 kurczaka (ew. 2 filety z kurczaka)
  • 2 duże cebule
  • 2 kostki rosołowe (drobiowe lub warzywne)
  • 1/3 kostki (ok. 7 dag) + 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kremowego serka śmietankowego
  • 1 pomidor
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz mielony

Składniki - ciasto

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. tartej bułki
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, włóż do garnka. Dodaj jedną obraną, pokrojoną cebulę. Zalej 4 szkl. wody. Dołóż 1/3 kostki masła i kostki rosołowe. Gotuj na wolnym ogniu ok. 50 minut. Odcedź, zachowaj wywar (będziesz potrzebować 3 szkl. wywaru do ciasta). Mięso obierz z kości i skóry, rozgnieć widelcem lub zblenduj. Pozostałą surową cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. 

2. Pomidor sparz, zdejmij skórkę. Usuń środek z pestkami, miąższ pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dołóż pomidor i wsyp łyżeczkę oregano. Duś 5 minut. Przełóż do mięsa. Wymieszaj z serkiem śmietankowym, przypraw do smaku solą i pieprzem. Ew możesz też dodać do nadzienia drobno posiekaną natkę pietruszki. 

3. 3 szkl. wywaru zagotuj. Wsyp mąkę. Mieszając, gotuj na wolnym ogniu ok. 5 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto ostudź, zagnieć z żółtkami. Nabieraj ok. 1 łyżki ciasta i lekko je spłaszczaj w dłoniach. Na środek kładź łyżeczkę farszu i zlepiaj, formując kształt łezki. Każdą zanurz w mleku i opanieruj w bułce. Usmaż na rumiano na głębokim oleju. 

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje