Klopsiki inne niż nasze!
Dzięki wyjątkowym dodatkom będą smakowały jeszcze lepiej. Pokochacie je!
Marokańska kefta z sadzonymi jajkami
Sposób przygotowania
1. Zrób keftę: cebulę i czosnek obierz, drobniutko posiekaj. Dodaj do mięsa. Wsyp wszystkie przyprawy (sól do smaku). Wlej 2 łyżki zimnej wody. Dokładnie wyrób masę ręką (ok. 5 minut).
2. Z masy uformuj małe klopsiki. Ułóż je na talerzu i schowaj do lodówki. Zrób sos: na patelni rozgrzej oliwę. Pomidory pokrój, razem z zalewą przełóż na patelnię. Dodaj koncentrat.
3. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, dodaj do pomidorów. Przypraw solą i pieprzem. Duś 3 minuty, mieszając. Włóż klopsiki, duś 20 minut. Po 10 minutach przewróć je na drugą stronę.
4. Natkę posiekaj. Oliwki dołóż do sosu. Łyżką rób między klopsikami dołki i wbijaj w nie po jajku. Naczynie przykryj i duś 4 minuty, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Posyp natką.
Japońskie krokieciki
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Wystudź. Uwaga: możesz też wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia.
2. Cebule obierz, drobno posiekaj, zeszklij na łyżce oleju, ostudź. Dodaj do ziemniaków razem z mielonym mięsem. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj na jednolitą masę. Do ciasta ziemniaczano-mięsnego możesz dodać inne ulubione dodatki, np. ugotowany zielony groszek, pokrojone i podduszone pieczarki, starty żółty ser albo pokrojoną w kostkę mozzarellę.
3. Z masy uformuj podłużne krokieciki. Oprósz je mąką, następnie zanurz w rozmąconych jajkach, a na koniec obtocz w panierce panko. Lekko dociśnij ją do krokietów. W głębokim rondlu rozgrzej olej. Wkładaj porcjami krokiety i smaż na rumiano. Gotowe osącz na papierowym ręczniku.
Panierowane kuleczki rybne
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj (30 minut) w posolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i odłóż do wystudzenia. Dorsza umyj, włóż do garnka z zimną wodą. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj 7 minut. Rybę osącz, osusz na papierowym ręczniku. Gdy przestygnie, usuń ości i skórę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na łyżeczce oleju.
2. Natkę opłucz, posiekaj. Ziemniaki, rybę i cebulę zmiksuj w blenderze. Dodaj 1/2 szkl. bułki tartej, mąkę, natkę, sos piri piri, sól i pieprz do smaku. Wbij jajka. Wszystko wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta i dać się formować łyżką. W razie potrzeby dosyp mąkę.
3. W rondlu rozgrzej olej. Z masy uformuj 16 pulpecików (najlepiej zrobisz to za pomocą dwóch łyżek). Każdy obtocz w bułce tartej i wrzuć na gorący olej. Smaż 3 minuty na jasnobrązowy kolor i układaj na papierowym ręczniku. Smaż tylko po 4-5 kulek, by nie obniżyć zbyt mocno temperatury oleju.
Hiszpańskie albondigas
Sposób przygotowania
1. Do miski włóż oba rodzaje mięsa mielonego. Wbij jajko, wsyp tartą bułkę, dodaj czosnek, cebulę, natkę oraz przyprawy (sól i pieprz do smaku). Dokładnie wyrób jednolitą masę. Uformuj z niej zgrabne pulpeciki (aby mięso nie kleiło się do rąk, często zwilżaj dłonie zimną wodą). Pulpeciki obtocz w mące i usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju. Gotowe przełóż na talerz.
2. Przygotuj sos: cebulę oraz czosnek obierz. Czosnek posiekaj, cebulę pokrój w kostkę. Papryki opłucz, osusz, oczyść z pestek i potnij na mniejsze kawałeczki.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij cebulę. Dodaj papryki. Smaż 5 minut. Dołóż pomidory, przypraw solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i chili. Wlej 1 szkl. bulionu. Duś ok. 20 minut. Do gotowego sosu włóż usmażone pulpeciki. Podgrzej ok. 5 minut, by zrobiły się ciepłe w środku. Danie ew. udekoruj listkami natki pietruszki.
Bolońskie makaronowce
Sposób przygotowania
1. Przygotuj sos: cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Oba składniki zeszklij na łyżce oleju, dodaj mielone mięso. Smaż na rumiano, przypraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Dołóż pomidory razem z zalewą. Duś na wolnym ogniu 15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
2. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, ostudź. Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce z dużymi otworkami. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju. Dołóż pieczarki, smaż, aż odparuje woda. Przypraw solą i pieprzem, dobrze wystudź, wymieszaj z makaronem. Dodaj ser gouda. Wilgotną dłoń maczaj w bułce tartej, nabieraj porcję masy i formuj kule. Smaż na rumiano na głębokim oleju.
3. Na półmisek wyłóż część sosu. Połóż kule, przykryj resztą sosu. Posyp wiórkami sera, udekoruj bazylią.
Falafele w chlebku pita
Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę zalej na noc wodą, tak aby było jej było 2 razy więcej niż cieciorki. Osącz i zblenduj. Dodaj przyprawy, zioła, posiekaną chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Z masy uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Olej rozgrzej w garnku do 160 st. Usmaż falafele (po 3 min), osącz.
2. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z limonki oraz kolendrą. Przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
3. Sałatę opłucz. Warzywa umyj, pokrój w plasterki. Chlebki pita podgrzej w piekarniku (ok. 4 min w 180 st). Posmaruj je w środku częścią sosu. Napełnij sałatą, plasterkami warzyw i falafelami. Podaj z pozostałym sosem
Brazylijskie kotleciki
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, włóż do garnka. Dodaj jedną obraną, pokrojoną cebulę. Zalej 4 szkl. wody. Dołóż 1/3 kostki masła i kostki rosołowe. Gotuj na wolnym ogniu ok. 50 minut. Odcedź, zachowaj wywar (będziesz potrzebować 3 szkl. wywaru do ciasta). Mięso obierz z kości i skóry, rozgnieć widelcem lub zblenduj. Pozostałą surową cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj.
2. Pomidor sparz, zdejmij skórkę. Usuń środek z pestkami, miąższ pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dołóż pomidor i wsyp łyżeczkę oregano. Duś 5 minut. Przełóż do mięsa. Wymieszaj z serkiem śmietankowym, przypraw do smaku solą i pieprzem. Ew możesz też dodać do nadzienia drobno posiekaną natkę pietruszki.
3. 3 szkl. wywaru zagotuj. Wsyp mąkę. Mieszając, gotuj na wolnym ogniu ok. 5 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto ostudź, zagnieć z żółtkami. Nabieraj ok. 1 łyżki ciasta i lekko je spłaszczaj w dłoniach. Na środek kładź łyżeczkę farszu i zlepiaj, formując kształt łezki. Każdą zanurz w mleku i opanieruj w bułce. Usmaż na rumiano na głębokim oleju.