Klopsiki inne niż nasze!

Marokańska kofta
Marokańska kofta123RF/PICSEL

Marokańska kefta z sadzonymi jajkami

Składniki

  • 60 dag mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżki słodkiej papryki, mielonego kuminu i mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżki imbiru
  • sól

- sos

  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki

Sposób przygotowania

Mięsne krokieciki
Mięsne krokieciki123RF/PICSEL

Japońskie krokieciki

Składniki

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 25 dag mielonego mięsa drobiowego (lub wołowego)
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. japońskiej panierki panko (znajdziesz ją w hipermarkecie na półce z orientalnymi produktami) lub grubo mielonej bułki tartej
  • sól
  • pieprz mielony
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

Rybne kuleczki
Rybne kuleczki123RF/PICSEL

Panierowane kuleczki rybne

Składniki

  • 1 świeży lub mrożony dorsz (ok. 50 dag)
  • 6 średnich (ok. 50 dag) ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu piri piri lub Tabasco
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ok. 1,5 szkl. tartej bułki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz mielony
4 porcji

Sposób przygotowania

Hiszpańskie danie
Hiszpańskie danie123RF/PICSEL

Hiszpańskie albondigas

Składniki

  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 25 dag mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • po 1 łyżeczce mielonego kminku i słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia i olej do smażenia

- sos

  • puszka pomidorów
  • po 1/2 zielonej, czerwonej i zielonej papryki
  • chili, sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • bulion

Sposób przygotowania

Pulpety bolońskie
Pulpety bolońskie123RF/PICSEL

Bolońskie makaronowce

Składniki

  • 20 dag makaronu, np. małe rurki
  • 8 średnich pieczarek
  • 1,5 szkl. drobno starego sera gouda
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl. tartej bułki q
  • sól
  • pieprz
  • olej

- sos

  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 puszka pomidorów krojonych z ziołami
  • 2 łyżki wiórków sera typu parmezan
  • bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania

Pita z falafelem
Pita z falafelem123RF/PICSEL

Falafele w chlebku pita

Składniki

  • 40 dag suchej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i soli
  • 2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szkl. oleju
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz mielony

- dodatki

  • listki karbowanej sałaty
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 obrana czerwona cebula

Sposób przygotowania

Kotleciki w panierce
Kotleciki w panierce123RF/PICSEL

Brazylijskie kotleciki

Składniki

  • 1/2 kurczaka (ew. 2 filety z kurczaka)
  • 2 duże cebule
  • 2 kostki rosołowe (drobiowe lub warzywne)
  • 1/3 kostki (ok. 7 dag) + 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kremowego serka śmietankowego
  • 1 pomidor
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz mielony

- ciasto

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. tartej bułki
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?