Klopsy królewieckie
Kulinarny klasyk z kuchni Prus Wschodnich.
- 1 cebula,
- 500 g mieszanego mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- sól, biały pieprz,
- łyżeczka średnio-ostrej musztardy,
- 30 g masła,
- 30 g mąki,
- 30 g kaparów,
- 75 g śmietany 36 proc.,
- żółtko,
- kilka kropel soku z cytryny
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso, odciśniętą bułkę, cebulę i jajko wyrobić, doprawić solą, pieprzem i musztardą. Uformować 12 klopsów. Lekko osoloną wodę zagotować. Wkładać klopsy i gotować 10 minut na słabym ogniu. Klopsy wyjąć. Wywar przecedzić odmierzyć 0,5 l. Zrobić zasmażkę i stopniowo wlewać wywar, ciągle mieszając. Gotować 5 minut na słabym ogniu. Śmietanę zmieszać z żółtkiem dodać do sosu (nie gotować). Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Klopsy i kapary włożyć do sosu, podawać.Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal