Klopsy w sosie

Nie masz pomysłu na obiad? Wykorzystaj nasz przepis na klopsy w pysznym pomidorowym sosie.

Pyszne klopsiki
Pyszne klopsiki 123RF/PICSEL

Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, jajkiem, bułką tartą, pokrojoną w kostkę szynką, doprawić solą, pieprzem i papryką. Uformować 12 klopsów. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, smażyć kotleciki partiami z dwóch stron.

Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w niewielką kostkę, czosnek posiekać. Przesmażyć razem na 1 łyżce oleju, dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, wlać sherry. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawić do smaku.

Usmażone klopsiki ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym, zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w temp. 200°C przez 15 minut. 

Jak zrobić szwedzkie klopsiki? Prosty przepisInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas