Kluseczki szpinakowo-gorgonzolowe z masełkiem
Wegetariańsko.

Składniki:
- 200 g białego pieczywa
- 200 ml mleka
- 250 g szpinaku
- cebula
- ząbek czosnku
- 100 g masła
- 75 g sera gorgonzola
- 2 jajka
- 50 g maki
- sól, pieprz
- tarta gałka muszkatołowa
- liście sałaty do dekoracji
Przygotowanie:
Chleb pokroić w kostkę, zalać podgrzanym mlekiem, odstawić na pół godziny.
Szpinak umieścić w rondelku, wlać 75 ml wody i gotować 8 minut ciągle mieszając, odcedzić, ostudzić. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 25 g masła. Odstawić.
Ser pokroić w drobną kostkę.
Szpinak dobrze odcisnąć, zmieszać z cebulą jajkami, mąką i namoczonym chlebem. Dobrze wyrobić, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać ser. Z masy ręcznie uformować 12 kulek. Gotować w osolonym wrzątku 10-12 minut. Ostrożnie wyjąć. 75 g masła roztopić i polewać kluski. Dekorować liśćmi sałaty.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal