Kluseczki z serem i kaszką
Można podawać je na słodko, bądź też słono. Wszystko zależy od twojej inwencji w kuchni. Kluseczki z serem i kaszką na stałe zagoszczą w rodzinnym jadłospisie.
Składniki:
- 25 dkg białego sera (lepszy bardziej suchy)
- małe jajko
- kaszka kukurydziana
- sól
- łyżka masła
- zielona pietruszka
Sposób przygotowania:
Ser zmiksować, dodać masło, białko, sól i tyle kaszy kukurydzianej, aby ciasto nie lepiło się zbytnio do rąk. Ugnieść ciasto, podsypując kaszą. Gdy ciasto jest gotowe, dodajemy drobno posiekaną natkę z pietruszki. Z ciasta uformować wałek, obtoczyć w kaszy kukurydzianej, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie kluseczki. Gotować krótko w osolonym wrzątku. Podawać polane masłem, z dowolnym sosem lub surówką.