Kluseczki z serem i kaszką

Można podawać je na słodko, bądź też słono. Wszystko zależy od twojej inwencji w kuchni. Kluseczki z serem i kaszką na stałe zagoszczą w rodzinnym jadłospisie.

Ty decydujesz, czy kluseczki podawać na słodko, czy na słono.
Ty decydujesz, czy kluseczki podawać na słodko, czy na słono. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 25 dkg białego sera (lepszy bardziej suchy)
  • małe jajko
  • kaszka kukurydziana
  • sól
  • łyżka masła
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Ser zmiksować, dodać masło, białko, sól i tyle kaszy kukurydzianej, aby ciasto nie lepiło się zbytnio do rąk. Ugnieść ciasto, podsypując kaszą. Gdy ciasto jest gotowe, dodajemy drobno posiekaną natkę z pietruszki. Z ciasta uformować wałek, obtoczyć w kaszy kukurydzianej, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie kluseczki. Gotować  krótko  w osolonym wrzątku. Podawać polane masłem, z dowolnym sosem lub surówką.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas