Kluski na parze jak u babci
Parowańce, parowce, pampuchy... Kluski na parze - tyle nazw na jedno danie. Niektórym to słodkie danie kojarzy się z dzieciństwem i czasem warto do niego wrócić. Kluski na parze doskonale smakują jako deser z owocami i słodkimi sosami.
1. Mąkę z odrobiną soli przesiewamy do miski. W powstałym kopczyku tworzymy wgłębienie, do którego wkruszamy drożdże. Zasypujemy je odrobiną cukru, wlewamy 1/3 szklanki mleka. Miskę zakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10-15 minut, aż rozczyn wyrośnie.
2. Jajka wbijamy do osobnej miseczki, dodajemy 4 łyżki cukru, mieszamy. Dolewamy pozostałe mleko dokładamy masło (dobrze, aby było roztopione), łączymy. Dodajemy całość do miski z mąką i wyrośniętym rozczynem, wszystko razem mieszamy. Z masy wyrabiamy ręcznie ciasto na parowańce. Powinno być elastyczne i "odchodzić od ręki". W razie potrzeby ostrożnie podsypujemy je mąką.
3. Miskę z wyrobionym ciastem zakrywamy ściereczką, pozostawiamy w ciepłym miejscu, czekamy godzinę, aż ciasto na kluski na parze wyrośnie.
4. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałeczki, formujemy kulki wielkości mandarynek - pamiętajmy, że podczas parowania kluski znacznie się powiększą.
5. Duży garnek wypełniamy wodą. Zakrywamy go czystą ściereczką (lub gazą), którą mocujemy sznurkiem. Stawiamy garnek na gazie, zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień. Pampuchy umieszczamy na ściereczce (partiami), zakrywamy przykrywką i gotujemy na parze 10-13 minut.
6. W garnuszku umieszczamy kilka łyżek frużeliny i podgrzewamy na małym ogniu. Ciepłą frużelinę wylewamy na gotowe parowańce.
7. Truskawki i borówki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Truskawki kroimy na ćwiartki, mieszamy razem z borówkami i posypujemy nimi kluski na parze polane frużeliną.
Lubisz dania mączne? Spróbuj innych przepisów na kluski:
Te tradycyjne kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami doskonale sprawdzą się na obiad,
podobnie jak kluski śląskie z gulaszem oraz musztardowe kluski z dziurką.
***
Zobacz również: