Kluski z makiem i bakaliami
Tradycyjne danie wigilijne

Składniki
- 2 puszki masy makowej
- 1 op. (40 dag) grubego makaronu
- 40 dag bakalii: orzechów, rodzynek, suszonych moreli, daktyli, śliwek i skórek cytrusów smażonych w cukrze
- 6 łyżek płatków migdałowych
- 15 dag masła
- 2/3 szkl. mleka
- 1 op. cukru waniliowego
- sól
- orzechy włoskie i żurawina do dekoracji
8 porcji
Sposób przygotowania
1. Mak przełóż do garnka. Dodaj rozdrobnione bakalie, płatki migdałowe, masło, mleko i cukier waniliowy. Mieszając, gotuj masę, aż masło się roztopi. Wtedy zmniejsz płomień i gotuj 10 min. 2. W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron, zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8-10 minut. Potem makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Ułóż na masie makowej. Danie udekoruj orzechami włoskimi i żurawiną.