Kluski ziemniaczane z cebulką i curry
Przychodzi taki dzień, że mamy dosyć ziemniaków. Oto kluseczki, które otworzą nasze kubki smakowe na nowe doznania.
Składniki:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- łyżka bezglutenowej bułki tartej
- sól
- żółtko
- małe jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- mąka bezglutenowa
- mała cebula
- łyżeczka curry
- masło
Sposób przygotowania:
Ziemniaki zmiksować, dodać jajko, żółtko, sól do smaku, bezglutenową bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i mąkę bezglutenową (jeśli trzeba). Cebulkę obrać, posiekać, podsmażyć na maśle z curry. Wszystko wyrobić na jednolitą masę.
Z masy można formować okrągłe kluseczki i robić palcem wgłębienie w środku. Zagotować wodę, wrzucać na wrzątek, ostrożnie gotować 2 minuty. Podawać polane sosem lub masłem. Kluseczki są dobrym dodatkiem do dań mięsnych. Można zwiększać lub zmniejszać ilość curry w zależności od upodobań.