Kluski ziemniaczane z cebulką i curry

Curry jest niezwykle zdrową przyprawą - pomaga funkcjonować nie tylko naszemu mózgowi, ale i sercu. Wykorzystujmy ją częściej w naszej kuchni, a będziemy w dobrej formie. Oto przepis na kluski ziemniaczane z dodatkiem curry.

Używajmy cześciej przyprawę curry w naszej kuchni, a będziemy zdrowsi.
Używajmy cześciej przyprawę curry w naszej kuchni, a będziemy zdrowsi. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • łyżka bezglutenowej bułki tartej
  • sól
  • żółtko
  • małe jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mąka bezglutenowa
  • mała cebula
  • łyżeczka curry
  • masło

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zmiksować, dodać jajko, żółtko, sól do smaku, bezglutenową bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i mąkę bezglutenową (jeśli trzeba). Cebulkę obrać, posiekać, podsmażyć na maśle z curry. Wszystko wyrobić na jednolitą masę.

Z masy można toczyć okrągłe kluseczki i robić palcem wgłębienie w środku.  Zagotować wodę, wrzucać na wrzątek, ostrożnie gotować 2 minuty. Podawać polane sosem lub masłem. Kluski są dobrym dodatkiem do dań mięsnych. Można zwiększać lub zmniejszać ilość curry w zależności od upodobań.  

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas