Kminkówka garwolińska
Kminkówka jest doskonałym "męskim" trunkiem, który podany po sutym, tłustym posiłku (np. obiad imieninowy) doskonale wpłynie na poprawę trawienia.
- 1/2 l spirytusu 95 proc.,
- 1 szklanka wody,
- 25 dag cukru,
- 1-2 łyżki świeżych,
- jeszcze zielonych,
- nasion kminku
Przygotowanie:
1. Kminek oczyść i opłucz na sicie. Wodę zagotuj z cukrem i ostudź. Zimną wymieszaj ze spirytusem i przelej do wyparzonego małego gąsiorka lub dużego słoja. Dodaj kminek. Szczelnie zamknij i odstaw na tydzień.
2. Po upływie tego czasu nalewkę przelej do wyparzonych butelek przez filtr do kawy lub lejek wyłożony watą owiniętą gazą. Szczelnie zakorkuj i odstaw w ciemne miejsce. Kminkówka garwolińska "rozkwitnie" pełnią aromatu i smaku po upływie 2-3 tygodni. Nalewka powinna mieć ładny seledynowy kolor i oryginalny korzenny smak. Jest ona doskonałym "męskim" trunkiem, który podany po sutym, tłustym posiłku (np. obiad imieninowy) doskonale wpłynie na poprawę trawienia.
Czas przygotowania: 45 minut
Czas oczekiwania: 4 tygodnie
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!