Knedel serwetkowy z warzywami
Z kuchni austriackiej.

Składniki:
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka estragonu
- 0,25 l mleka
- 6 czerstwych bułeczek
- 4 jajka+ 2 żółtka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 300 g mrożonego groszku
- mała kalarepka
- pęczek zielonej cebulki
- 250 g małych pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 1-2 łyżki mąki
- 200 g śmietany
- 2 łyżeczki bulionu instant
Przygotowanie:
Zioła drobno posiekać. Bułki pokroić w kostkę, zalać podgrzanym mlekiem, dodać zioła. Odstawić na 15 minut. Dodać jajka i żółtka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę dobrze wyrobić i ułożyć na wilgotnej ściereczce, uformować wałek zawinąć ściśle w ściereczkę, dobrze zawiązać końce. Włożyć do garnka z wrzątkiem i gotować 30 minut na słabym ogniu.
Groszek rozmrozić, kalarepkę pokroić w kostkę i obgotować przez 5-10 minut w osolonej wodzie. Pieczarki poprzekrawać i usmażyć na oleju na złoty kolor, dodać kalarepkę, groszek i pokrojona zieloną cebulkę, wszystko razem przesmażyć, oprószyć mąką. Wlać 0,5 l wody i śmietanę. Dodać bulion. Gotować przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Knedel wyjąć, odstawić na 5 minut, pokroić w plastry i podawać z potrawką warzywną.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 2770 kJ/662 kcal
Knedle serwetkowe krok po kroku
Przepis na knedle serwetkowe znajdziesz w dziale kuchnia.










