Reklama

Reklama

Knedle i pierogi z owocami

Proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Możesz je przygotować w czterech różnych wariantach.

Wiśniowe poduszeczki


Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • ok. 2/3 szkl. mleka
  • 2 łyżki masła
  • 70 dag wiśni
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki likieru migdałowego

Sposób przygotowania

Reklama

Mleko podgrzej. Drożdże wkrusz do kubeczka. Rozetrzyj je z 1 łyżką cukru. Domieszaj 4-5 łyżek ciepłego mleka oraz tyle mąki pszennej, by powstał zaczyn o konsystencji śmietany. Odstaw go na 20 minut. Masło dodaj do pozostałego mleka, ponownie je podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Resztę mąki pszennej przesiej do miseczki. Dodaj jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wlej ciepłe mleko z masłem i wyrób. Ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. 

Wiśnie wydryluj, skrop likierem. Połącz z resztą cukru oraz mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm. Szklanką wytnij z niego krążki. Na każdy nałóż porcję wiśni. Złóż na pół. Zlep brzegi. W szerokim garnku zagotuj wodę, na wkładce do gotowania na parze układaj partiami poduszeczki, przykryj i gotuj 6-8 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje