Reklama

Reklama

Knedle i pierogi z owocami

Proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Możesz je przygotować w czterech różnych wariantach.

Wiśniowe poduszeczki


Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • ok. 2/3 szkl. mleka
  • 2 łyżki masła
  • 70 dag wiśni
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki likieru migdałowego

Sposób przygotowania

Mleko podgrzej. Drożdże wkrusz do kubeczka. Rozetrzyj je z 1 łyżką cukru. Domieszaj 4-5 łyżek ciepłego mleka oraz tyle mąki pszennej, by powstał zaczyn o konsystencji śmietany. Odstaw go na 20 minut. Masło dodaj do pozostałego mleka, ponownie je podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Resztę mąki pszennej przesiej do miseczki. Dodaj jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wlej ciepłe mleko z masłem i wyrób. Ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. 

Wiśnie wydryluj, skrop likierem. Połącz z resztą cukru oraz mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm. Szklanką wytnij z niego krążki. Na każdy nałóż porcję wiśni. Złóż na pół. Zlep brzegi. W szerokim garnku zagotuj wodę, na wkładce do gotowania na parze układaj partiami poduszeczki, przykryj i gotuj 6-8 minut. 

Reklama

Morelowe pychotki

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • około 30 małych moreli
  • 36 całych migdałów
  • 2 jajka
  • 6 łyżek nalewki morelowej albo rumu
  • ok. 2/3 szkl. mąki pszennej
  • sól
  • mielony anyż
  • cukier (do smaku)
  • mąka do oprószenia stolnicy

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj przez 20 minut w lekko posolonej wodzie. Miękkie ziemniaki odcedź, od razu przeciśnij przez praskę albo zmiel. Odłóż do wystudzenia. W tym czasie morele umyj, 16 sztuk natnij wzdłuż, wyjmij pestki, uważając, by owoce nie rozpadły się. Skrop je nalewką lub rumem i odłóż na 15 minut. Mąkę przesiej. W garnku zagotuj posoloną wodę. 

Zimne piure ziemniaczane wyrób z jajkami oraz mąką na gładkie, jednolite ciasto. Uformuj z niego 2 wałeczki na stolnicy oprószonej mąką. Każdy potnij na 9 plastrów. Do środka 16 wypestkowanych moreli włóż po 2 migdały. Ułóż je na placuszkach. Zlep brzegi, formując kule. Od razu włóż knedle do posolonego wrzątku i gotuj ok. 10 minut. Pozostałe morele zmiksuj na mus, przypraw anyżem i cukrem. Knedle wyjmij łyżką cedzakową. Polej musem. 

Ryżowe kule ze śliwkami

Składniki

  • 1 szkl. ryżu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 szkl. mleka
  • 3,2-proc.
  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 16 śliwek węgierek
  • 1 szklanka bułki tartej do panierowania
  • mielony cynamon
  • 3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ryż opłucz na sitku, osącz, przesyp do garnka. Dodaj cukier raz cukier waniliowy. Zalej mlekiem i ugotuj ryż do miękkości (ok. 20 minut). Jeśli nie wchłonie całego mleka, odcedź go. Odłóż do wystudzenia. W tym czasie śliwki umyj, wytrzyj, natnij wzdłuż. Wyjmij pestki, uważając przy tym, by owoce się nie rozpadły. Rozbij 3 jajka, oddziel żółtka od białek. Zimny ryż wymieszaj z żółtkami oraz mąką. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek domieszaj do masy ryżowej. 

Śliwki oblep ciastem. Bułkę tartą wymieszaj na płaskim talerzu z orzechami oraz 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu. Pozostałe jajka wbij na drugi talerz, roztrzep widelcem. Zanurz w nich ryżowe kule, a potem obtocz je w panierce z bułki, orzechów oraz cynamonu. Knedle od razu wkładaj na rozgrzany olej. Smaż na złoty kolor ze wszystkich stron (razem około 15 minut). 

Jagodowe półksiężyce

Składniki

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 60 dag jagód
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. pokruszonych drobno biszkoptów
  • sól

Składniki - dodatkowo

  • mąka orkiszowa do oprószenia stolnicy
  • 1 łyżka oleju masło klarowane do polania
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania

Jagody przebierz, opłucz, dobrze osącz. Osusz na kuchennej ściereczce. Potem owoce posyp cukrem i pokruszonymi biszkoptami, dokładnie wymieszaj. Mąkę przesiej na stolnicę. W środku zrób zagłębienie. Do dołeczka wbij jajko, dodaj trochę soli. Następnie wlej 1/2 szklanki ciepłej wody. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Podziel je na porcje. Następnie każdą cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. 

Z placków powycinaj szklanką krążki o średnicy 6-7 cm. Na środku każdego krążka ciasta połóż po 1 łyżce jagodowego nadzienia. Złóż na pół i zlep, formując ozdobne brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem 1 łyżki oleju. Przygotowane pierogi wkładaj partiami do wrzątku, zamieszaj, przykryj. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 2 minuty (razem 10 minut). Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj polane stopionym masłem z cukrem waniliowym.  



Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje