Knedle i pierogi z owocami

Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami123RF/PICSEL

Wiśniowe poduszeczki

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • ok. 2/3 szkl. mleka
  • 2 łyżki masła
  • 70 dag wiśni
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki likieru migdałowego

Sposób przygotowania

Knedle z morelami
Knedle z morelami123RF/PICSEL

Morelowe pychotki

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • około 30 małych moreli
  • 36 całych migdałów
  • 2 jajka
  • 6 łyżek nalewki morelowej albo rumu
  • ok. 2/3 szkl. mąki pszennej
  • sól
  • mielony anyż
  • cukier (do smaku)
  • mąka do oprószenia stolnicy
8 porcji

Sposób przygotowania

Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami123RF/PICSEL

Ryżowe kule ze śliwkami

Składniki

  • 1 szkl. ryżu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 szkl. mleka
  • 3,2-proc.
  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 16 śliwek węgierek
  • 1 szklanka bułki tartej do panierowania
  • mielony cynamon
  • 3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami123RF/PICSEL

Jagodowe półksiężyce

Składniki

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 60 dag jagód
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. pokruszonych drobno biszkoptów
  • sól

- dodatkowo

  • mąka orkiszowa do oprószenia stolnicy
  • 1 łyżka oleju masło klarowane do polania
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?