Reklama

Reklama

Knedle z makiem i morelami

Lepsze od makowca!

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 125 g cukru
  • Skórka starta z 1 cytryny
  • Szczypta cynamonu
  • 200 g mielonego maku
  • 200 g maki
  • 50 g kaszy manny
  • Sól
  • 100 g miękkiego masła
  • Puszka moreli (lub brzoskwiń)
  • 200 g dżemu morelowego
  • 3-4 łyżki likieru morelowego
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Czekoladę utrzeć. Jajka, dwa żółtka i cukier utrzeć na kremową masę za pomocą robota kuchennego. Dodać czekoladę, skórkę z cytryny i cynamon, a na końcu mak.

Ziemniaki, odcedzić, obrać i jeszcze gorące ubić. Dodać mąkę, żółtko, kaszę mannę, sól i 40 g masła, wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ciasto uformować w wałeczek, lekko schłodzić i pociąć na 8 części. Z masy makowej uformować 8 kulek i zawijać w ciasto, formując knedle. Gotować w osolonym wrzątku (na słabym ogniu) ok 20-25 minut. Morele zmieszać z dżemem i likierem i podgrzać na patelni (ok. 3 minuty)

60 g masła roztopić, dodać bułkę tartą i zrumienić. Knedle podawać z sosem morelowym, polane bułką tartą

Dowiedz się więcej na temat: Knedle z makiem i morelami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje