Knedle z makiem i morelami
Lepsze od makowca!
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 125 g cukru
- Skórka starta z 1 cytryny
- Szczypta cynamonu
- 200 g mielonego maku
- 200 g maki
- 50 g kaszy manny
- Sól
- 100 g miękkiego masła
- Puszka moreli (lub brzoskwiń)
- 200 g dżemu morelowego
- 3-4 łyżki likieru morelowego
- 2-3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Czekoladę utrzeć. Jajka, dwa żółtka i cukier utrzeć na kremową masę za pomocą robota kuchennego. Dodać czekoladę, skórkę z cytryny i cynamon, a na końcu mak.
Ziemniaki, odcedzić, obrać i jeszcze gorące ubić. Dodać mąkę, żółtko, kaszę mannę, sól i 40 g masła, wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ciasto uformować w wałeczek, lekko schłodzić i pociąć na 8 części. Z masy makowej uformować 8 kulek i zawijać w ciasto, formując knedle. Gotować w osolonym wrzątku (na słabym ogniu) ok 20-25 minut. Morele zmieszać z dżemem i likierem i podgrzać na patelni (ok. 3 minuty)
60 g masła roztopić, dodać bułkę tartą i zrumienić. Knedle podawać z sosem morelowym, polane bułką tartą