Knedle z mięsem
Knedle nie muszą być tylko na słodko. W dzisiejszym przepisie zrobimy je z mięsem.
Przygotowanie:
Obierz połowę ziemniaków i ugotuj. Pozostałe ziemniaki obierz, zetrzyj i odsącz przez ściereczkę. Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce i dodaj do miski z surowymi. Dopraw solą i gałką muszkatołową.
Marchewkę i seler obierz, paprykę oczyść z pestek. Wszystko pokrój w kostkę. Dymki pokrój na plasterki i z resztą warzyw podsmaż na oliwie. Uduś mięso.
Do uformowanego placka z ciasta daj łyżkę ugotowanego mięsa z przyprawami. Zrób okrągłą kulkę.
W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj łyżeczkę soli. Gotuj ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmuj je ostrożnie łyżką cedzakową.