Knedle z mięsem
Knedle nie muszą być tylko na słodko. W dzisiejszym przepisie zrobimy je z mięsem.

Składniki
- 1,5 kg ziemniaków,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- duża marchewka,
- 200 g selera korzeniowego,
- zielona papryka,
- pęczek dymek,
- łyżka oliwy,
- 400 g mieszanego mięsa mielonego,
- 500 g pomidorów z puszki (w kawałkach),
- 125 ml bulionu warzywnego,
- suszona bazylia,
- listki bazylii do dekoracji.
Przygotowanie:
Obierz połowę ziemniaków i ugotuj. Pozostałe ziemniaki obierz, zetrzyj i odsącz przez ściereczkę. Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce i dodaj do miski z surowymi. Dopraw solą i gałką muszkatołową.
Marchewkę i seler obierz, paprykę oczyść z pestek. Wszystko pokrój w kostkę. Dymki pokrój na plasterki i z resztą warzyw podsmaż na oliwie. Uduś mięso.
Do uformowanego placka z ciasta daj łyżkę ugotowanego mięsa z przyprawami. Zrób okrągłą kulkę.
W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj łyżeczkę soli. Gotuj ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmuj je ostrożnie łyżką cedzakową.