Reklama

Reklama

Knedle z mięsem

Knedle nie muszą być tylko na słodko. W dzisiejszym przepisie zrobimy je z mięsem.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • duża marchewka,
  • 200 g selera korzeniowego,
  • zielona papryka,
  • pęczek dymek,
  • łyżka oliwy,
  • 400 g mieszanego mięsa mielonego,
  • 500 g pomidorów z puszki (w kawałkach),
  • 125 ml bulionu warzywnego,
  • suszona bazylia,
  • listki bazylii do dekoracji.

Przygotowanie:

Reklama

Obierz połowę ziemniaków i ugotuj. Pozostałe ziemniaki obierz, zetrzyj i odsącz przez ściereczkę. Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce i dodaj do miski z surowymi. Dopraw solą i gałką muszkatołową.

Marchewkę i seler obierz, paprykę oczyść z pestek. Wszystko pokrój w kostkę. Dymki pokrój na plasterki i z resztą warzyw podsmaż na oliwie. Uduś mięso.

Do uformowanego placka z ciasta daj łyżkę ugotowanego mięsa z przyprawami. Zrób okrągłą kulkę.

W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj łyżeczkę soli. Gotuj ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmuj je ostrożnie łyżką cedzakową. 

Dowiedz się więcej na temat: knedle z mięsem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje