Knedle z mięsem
Tym razem danie, które jest przeznaczone także dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 20 dkg wołowiny
- przyprawa z suszonych warzyw
- kostka rosołowa kupiona w sklepie ekologicznym
- 3 średnie cebule
- 3 łyżeczki oleju
- sól
- 6 dkg mąki bezglutenowej
- 3 dkg masła
- zielona pietruszka
Mięso ugotować z suszonymi warzywami i kostką rosołową. Cebule podsmażyć, zieloną pietruszkę posiekać i wraz z mięsem wszystko zmiksować, doprawić farsz do smaku.
Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmiksować, dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i sól - wyrobić ciasto.
Formować placuszki, nałożyć na nie łyżkę farszu, zlepić w kulki, obtoczyć w mące bezglutenowej. W garnku ugotować wodę, osolić, kiedy zacznie wrzeć, wrzucać kulki z mięsem i gotować dwie minuty. Delikatnie wyjmować. Podawać z masłem lub surówkami.