Knedle z mięsem

Tym razem danie, które jest przeznaczone także dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Każdy ma swój sposób lepienia knedli
Każdy ma swój sposób lepienia knedli 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 20 dkg wołowiny
  • przyprawa z suszonych warzyw
  • kostka rosołowa kupiona w sklepie ekologicznym
  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżeczki oleju
  • sól
  • 6 dkg mąki bezglutenowej
  • 3 dkg masła
  • zielona pietruszka

Mięso ugotować z suszonymi warzywami i kostką rosołową. Cebule podsmażyć, zieloną pietruszkę posiekać i wraz z mięsem wszystko zmiksować, doprawić farsz do smaku.

Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmiksować, dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i sól - wyrobić ciasto. 

Formować placuszki, nałożyć na nie łyżkę farszu, zlepić w kulki, obtoczyć w mące bezglutenowej. W garnku ugotować wodę, osolić, kiedy zacznie wrzeć, wrzucać kulki z mięsem i gotować dwie minuty. Delikatnie wyjmować. Podawać z masłem lub surówkami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas