Knedle z ricotty z owocami i miodem
Z kuchni Południowego Tyrolu.

Składniki na 4 osoby:
- 40 g masła, - 1 torebka cukru waniliowego, - 50 g cukru, - 1 łyżka cynamonu, - anyżek, - listki mięty, - odrobina startej skórki z cytryny, - 200 g ricotty, - 2 jajka, - 1 łyżka mąki, - 100 g bułki lub chleba tostowego, pokrojone w kostkę, bez skórki, - 50 g bułki tartej, - 50 g masła, - szczypta soli, - owoce, miód
Przygotowanie:
Rozmiękczone masło utrzeć na puch z cukrem waniliowym, skórką z cytryny i solą. Mieszając, dodać ricottę, jajka, mąkę, a na koniec bułkę. Masę wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Za pomocą łyżki do lodów formować knedle i gotować w osolonej wodzie. Bułkę tartą lekko zrumienić na maśle, dodać cynamon i cukier. Polewać knedle. Podawać z anyżkiem i przybrać listkami mięty. Czas gotowania: 10 minut
Wskazówki i rekomendacje
Knedle doskonale smakują podawane z owocami w miodzie: podgrzać na patelni miód z dodatkiem Grand Marnier; pokroić owoce, według gustu, jabłka, gruszki, pomarańcze i dodać do ciepłego sosu. Źródło: Südtirol Marketing