Knedle z ricotty z owocami i miodem

Z kuchni Południowego Tyrolu.

fot. Südtirol Marketing
fot. Südtirol Marketingmateriały prasowe

- 40 g masła,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 50 g cukru,
- 1 łyżka cynamonu,
- anyżek,
- listki mięty,
- odrobina startej skórki z cytryny,
- 200 g ricotty,
- 2 jajka,
- 1 łyżka mąki,
- 100 g bułki lub chleba tostowego, pokrojone w kostkę, bez skórki,
- 50 g bułki tartej,
- 50 g masła,
- szczypta soli,
- owoce, miód

Przygotowanie:

Rozmiękczone masło utrzeć na puch z cukrem waniliowym, skórką z cytryny i solą. Mieszając, dodać ricottę, jajka, mąkę, a na koniec bułkę. Masę wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Za pomocą łyżki do lodów formować knedle i gotować w osolonej wodzie. Bułkę tartą lekko zrumienić na maśle, dodać cynamon i cukier. Polewać knedle. Podawać z anyżkiem i przybrać listkami mięty.
Czas gotowania: 10 minut

Wskazówki i rekomendacje

Knedle doskonale smakują podawane z owocami w miodzie: podgrzać na patelni miód z dodatkiem Grand Marnier; pokroić owoce, według gustu, jabłka, gruszki, pomarańcze i dodać do ciepłego sosu.
Źródło: Südtirol Marketing