Knedle z truskawkami
Z letniego menu.

Składniki:
- 60 dag ugotowanych mączystych ziemniaków,- 25 dag mąki,- 1 jajko,- sól,- cukier,- 0,5 kg. truskawek,- 250 ml kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Truskawki umyć, osuszyć, oszypułkować, pokroić na mniejsze części i wymieszać z 2 łyżkami cukru. Zimne ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, połączyć z jajkiem, szczyptą soli i mąką, dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 3 cm., kroić na kawałki ok. 3 cm. Kawałki rozpłaszczyć na placuszki i wkładać w nie truskawki, sklejać dokładnie. Gotować w osolonym wrzątku, gdy wypłyną, gotować jeszcze ok. 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną i cukrem. Dekorować truskawkami. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 8 osób.