Knedle z wędzonką i cebulką
Tradycyjne, pyszne i sycące.
Składniki:
- duża cebula
- smalec
- 25 dag wędzonki
- kilogram ziemniaków
- 15 dag mąki
- 15 dag kaszy manny
- jajko
Przygotowanie:
Dużą cebulę posiekaj i zeszklij na łyżce smalcu. 25 dag wędzonki pokrój w kostkę i podsmaż. Kilogram mączystych ziemniaków ugotuj w koszulkach w słonej wodzie.
Odcedź, obierz, zetrzyj na tarce z małymi oczkami, dodaj po 15 dag mąki i kaszy manny, jajko i sól. Zagnieć gładkie ciasto, rozwałkuj na placek o grubości ok. 7 mm i pokrój na kwadraty.
Na środek każdego kładź farsz i formuj knedle. Gotuj partiami około 15 minut. Podawaj z duszoną kapustą białą lub czerwoną, posypane zrumienioną cebulką.