Knedle z wędzonką i cebulką

Tradycyjne, pyszne i sycące.

Knedle podawaj ze zrumienioną cebulką
Knedle podawaj ze zrumienioną cebulką123RF/PICSEL

Składniki:

  • duża cebula
  • smalec
  • 25 dag wędzonki
  • kilogram ziemniaków
  • 15 dag mąki
  • 15 dag kaszy manny
  • jajko

Przygotowanie:

Dużą cebulę posiekaj i zeszklij na łyżce smalcu. 25 dag wędzonki pokrój w kostkę i podsmaż. Kilogram mączystych ziemniaków ugotuj w koszulkach w słonej wodzie.

Odcedź, obierz, zetrzyj na tarce z małymi oczkami, dodaj po 15 dag mąki i kaszy manny, jajko i sól. Zagnieć gładkie ciasto, rozwałkuj na placek o grubości ok. 7 mm i pokrój na kwadraty.

Na środek każdego kładź farsz i formuj knedle. Gotuj partiami około 15 minut. Podawaj z duszoną kapustą białą lub czerwoną, posypane zrumienioną cebulką.

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas