Knedle ze śliwkami

Trudno ich nie lubić.

Knedle ze śliwkami są przepyszne
Knedle ze śliwkami są przepyszne123RF/PICSEL

Przygotowanie

1. Obierz ziemniaki, pokrój i ugotuj. Gdy ostygną, przeciśnij przez praskę.

2. Przełóż do miski ziemniaki, oba rodzaje mąki oraz roztrzepane jajko. Zagnieć ciasto.

3. Odrywaj po kawałku ciasta, formuj niewielki placuszek i na każdy nakładaj śliwkę bez pestki. Jeśli są kwaśne, możesz posypać je cukrem. Dokładnie sklej ciasto, tworząc kulkę wielkości orzecha włoskiego.

4. Wrzucaj knedle do wrzątku i gotuj około 2 minut od momentu wypłynięcia.

Nasza rada: Knedle możesz podawać polane roztopionym masłem, posypane brązowym cukrem i cynamonem. Możesz też je serwować z podsmażoną na maśle bułką tartą. Ale my polecamy – z jogurtem!

Zmysłowe smaki: Powidła śliwkowe z czekoladąInteria.tv
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas