Reklama

Reklama

Knedle ze śliwkami i bułką tartą

Te knedle zasmakują każdemu.

Składniki:

Reklama

1/2 kg obranych ziemniaków , 2 szklanki mąki pszennej, duże jajko, 3/4 łyżeczki soli, 250 g śliwek, 50 g masła, 1/2 szklanki bułki tartej, 2 łyżki cukru, 2 łyżki wiórków kokosowych

Jak to zrobić?

1. Umyj śliwki i pokrój na połówki. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odlej wodę i gorące przepuść przez praskę do miski. Ostudź. Dodaj jajko, wsyp mąkę, posól. Wymieszaj, zagnieć i przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Uformuj knedle: z ciasta zrób placek o grubości 4 cm i pokrój na 4 paski. Z tych kawałków wytocz wałeczki o średnicy ok. 4 cm i pokrój na 3-centymetrowe kawałki. Z każdego zrób placuszek o grubości ok. 1 cm i układaj na środku połówkę śliwki, na koniec zlep ciasto.

2. Wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy i gotuj 6 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek.

3. Podawaj na ciepło polane roztopionym masłem wymieszanym z jedną łyżką cukru i bułką tartą z dodatkiem łyżki wiórków kokosowych.



Dowiedz się więcej na temat: knedle | śliwki | jedzenie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje