Knedle ze śliwkami - smak dzieciństwa
Aktualizacja
Świeże śliwki najlepiej smakują zamknięte w ciepłym cieście z mąki i ziemniaków. Jak zrobić domowe knedle? Mamy świetny przepis.
Składniki na knedle ze śliwkami:
- 1/2 kg obranych ziemniaków,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- duże jajko,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 250 g śliwek,
- 50 g masła,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki wiórków kokosowych.
Jak zrobić knedle ze śliwkami?
- 1Umyj śliwki i pokrój na połówki.
- Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
- Odlej wodę i gorące przepuść przez praskę do miski.
- Ostudź. Dodaj jajko, wsyp mąkę, posól.
- Wymieszaj, zagnieć i przełóż na stolnicę oprószoną mąką.
- Uformuj knedle: z ciasta zrób placek o grubości 4 cm i pokrój na 4 paski.
- Z tych kawałków wytocz wałeczki o średnicy ok. 4 cm i pokrój na 3-centymetrowe kawałki.
- Z każdego zrób placuszek o grubości ok. 1 cm i układaj na środku połówkę śliwki, na koniec zlep ciasto.
- Wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy i gotuj 6 minut od chwili wypłynięcia na wierzch.
- Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek.
- Podawaj na ciepło polane roztopionym masłem wymieszanym z jedną łyżką cukru i bułką tartą z dodatkiem łyżki wiórków kokosowych.