Knedle ze śliwkami - smak dzieciństwa

Aktualizacja

Świeże śliwki najlepiej smakują zamknięte w ciepłym cieście z mąki i ziemniaków. Jak zrobić domowe knedle? Mamy świetny przepis.

Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami123RF/PICSEL

Składniki na knedle ze śliwkami:

  • 1/2 kg obranych ziemniaków, 
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • duże jajko, 
  • 3/4 łyżeczki soli, 
  • 250 g śliwek, 
  • 50 g masła, 
  • 1/2 szklanki bułki tartej, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych.
Jak zrobić knedle ze śliwkami?
Jak zrobić knedle ze śliwkami?123RF/PICSEL

Jak zrobić knedle ze śliwkami?

  1. 1Umyj śliwki i pokrój na połówki. 
  2.  Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. 
  3. Odlej wodę i gorące przepuść przez praskę do miski. 
  4. Ostudź. Dodaj jajko, wsyp mąkę, posól. 
  5. Wymieszaj, zagnieć i przełóż na stolnicę oprószoną mąką. 
  6. Uformuj knedle: z ciasta zrób placek o grubości 4 cm i pokrój na 4 paski. 
  7. Z tych kawałków wytocz wałeczki o średnicy ok. 4 cm i pokrój na 3-centymetrowe kawałki. 
  8. Z każdego zrób placuszek o grubości ok. 1 cm i układaj na środku połówkę śliwki, na koniec zlep ciasto.
  9. Wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy i gotuj 6 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. 
  10. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. 
  11. Podawaj na ciepło polane roztopionym masłem wymieszanym z jedną łyżką cukru i bułką tartą z dodatkiem łyżki wiórków kokosowych. 
Zmysłowe smaki: Knedle ze śliwkamiInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas