Reklama

Reklama

Knedle ziemniaczano-twarogowe

Przygotuj razem ze swoim dzieckiem knedle ze śliwkami. Pyszny obiad połączysz z doskonałą zabawą.

Składniki na 25-30 sztuk:


Na knedle:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag twarogu np. półtłustego
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 25-30 wypestkowanych śliwek


Na panierkę:

  • 5 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

1. Jeszcze ciepłe ziemniaki dokładnie utłucz lub przeciśnij przez praskę. Odstaw, by wystygły (nie mogą być przykryte). Następnie dodaj do nich przeciśnięty przez praskę twaróg, przesianą mąkę, jajka oraz sól. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Podziel je na 3 części, z każdej uformuj dość gruby wałek. Ciasto będzie dosyć wilgotne, dlatego blat lub stolnicę posyp obficie mąką.

Reklama

2. Każdy wałek podziel na 10 części. W każdy kawałek włóż śliwkę i uformuj gładką kulkę - tak, aby cały owoc był dokładnie przykryty ciastem.

3. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć lekko posól. Partiami wkładaj knedle, gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Posyp cukrami wymieszanymi z cynamonem.

Przygotowanie: 60 minut

Sztuka: 90 kilokalorii

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: knedle

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy