Knedle ziemniaczano-twarogowe

Przygotuj razem ze swoim dzieckiem knedle ze śliwkami. Pyszny obiad połączysz z doskonałą zabawą.

Oto przepis na pyszne knedle ze śliwkami
Oto przepis na pyszne knedle ze śliwkami 123RF/PICSEL

Składniki na 25-30 sztuk:

Na knedle:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag twarogu np. półtłustego
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 25-30 wypestkowanych śliwek

Na panierkę:

  • 5 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria

Przygotowanie:

1. Jeszcze ciepłe ziemniaki dokładnie utłucz lub przeciśnij przez praskę. Odstaw, by wystygły (nie mogą być przykryte). Następnie dodaj do nich przeciśnięty przez praskę twaróg, przesianą mąkę, jajka oraz sól. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Podziel je na 3 części, z każdej uformuj dość gruby wałek. Ciasto będzie dosyć wilgotne, dlatego blat lub stolnicę posyp obficie mąką.

2. Każdy wałek podziel na 10 części. W każdy kawałek włóż śliwkę i uformuj gładką kulkę - tak, aby cały owoc był dokładnie przykryty ciastem.

3. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć lekko posól. Partiami wkładaj knedle, gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Posyp cukrami wymieszanymi z cynamonem.

Przygotowanie: 60 minut

Sztuka: 90 kilokalorii

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas