Kociołek inaczej
Kilka najprostszych składników, garść aromatycznych przypraw i pachnących ziół. Dania jednogarnkowe zachwycają swoją prostotą, wyjątkowym aromatem i smakiem. Jak je przyrządzić? Oto pomysł na smaczną potrawę autorstwa Szefa Kuchni Kamis - Macieja Wawryniuka, który podpowiada, jak z prostych składników stworzyć pyszne i sycące jednogarnkowe potrawy dla całej rodziny, doprawiając je odpowiednio ziołami i przyprawami w ramach programu „Kulinarnie Mocni”.

Składniki
- 500 łopatki wieprzowej,
- ½ pęczka włoszczyzny
- 150 g boczku wędzonego/kiełbasy
- 1 cebula
- 3 ogórki kiszone
- 400g ziemniaków
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- Mix przypraw np. marki Kamis:
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka czosnku w płatkach
- 1 łyżeczka posiekanych owoców jałowca
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz
Sposób przygotowania
Mięso pokrój w grubą kostkę i dopraw przyprawami. Włoszczyznę, boczek, ogórki i cebule pokrój grube plastry, a ziemniaki w kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do naczynia i wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Następnie z papieru do pieczenia wytnij 12 dużych kwadratów. Ułóż trzy warstwy papieru pod różnym kątem, tak aby powstały rozety. Na środku każdej z nich ułóż mięso z warzywami. Rozety zwiń do środka i zawiąż nitką na kształt sakwy. Piecz przez 90 minut w temperaturze 170 ° C.