Kociołek z piekarnika

Coś dla miłośników dań jednogarnkowych. Ten smaczny i sycący obiad zachwyci całą rodzinę.

Kociołek z piekarnika
Kociołek z piekarnika123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Schab karkowy opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój na kawałki (podobnie jak na gulasz). Włóż do miski, oprósz solą oraz pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub pozbawiony osłonek i posiekany czosnek. Wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na około 2 godziny.

2. Obierz i dowolnie poszatkuj obydwie cebule. Obierz i opłucz ziemniaki. Pokrój je na ósemki lub w grubsze półplasterki. Przygotuj 4 żaroodporne naczynka (lub jedno większe). Spód lekko natłuść olejem.

3. Mięso wymieszaj z ziemniakami i cebulą. Dopraw przyprawą do ziemniaków. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 60 min w  temp. 180°C.  Posyp natką.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas