Reklama

Reklama

Kociołek z piekarnika

Coś dla miłośników dań jednogarnkowych. Ten smaczny i sycący obiad zachwyci całą rodzinę.

Czas przyrządzenia: ok. 80 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 60 dag schabu karkowego
  • 2 duże cebule
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżeczka przyprawy do dań z ziemniaków
  • sól, pieprz
  • olej
  • natka

Sposób przygotowania:

1. Schab karkowy opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój na kawałki (podobnie jak na gulasz). Włóż do miski, oprósz solą oraz pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub pozbawiony osłonek i posiekany czosnek. Wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na około 2 godziny.

Reklama

2. Obierz i dowolnie poszatkuj obydwie cebule. Obierz i opłucz ziemniaki. Pokrój je na ósemki lub w grubsze półplasterki. Przygotuj 4 żaroodporne naczynka (lub jedno większe). Spód lekko natłuść olejem.

3. Mięso wymieszaj z ziemniakami i cebulą. Dopraw przyprawą do ziemniaków. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 60 min w  temp. 180°C.  Posyp natką.


Dowiedz się więcej na temat: kociołek | danie jednogarnkowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje