Kokardki z groszkiem
Pomysł na szybki obiad lub kolację.
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj i osusz. Włóż do wrzącego bulionu, gotuj 15-20 minut. W tym czasie makaron ugotuj al dente w dużej ilości posolonego wrzątku. Dobrze osącz. Mięso wyjmij (bulionu nie wylewaj), pokrój na kawałki. Marchewki obierz, opłucz, obgotuj na półtwardo w zachowanym bulionie. Wyjmij je, osącz, potnij w cieniutkie podłużne paski.
2. Zagotuj 1 litr wody, lekko posól, wrzuć groszek i krótko zblanszuj. Brokuł oczyść, opłucz, podziel na różyczki, obgotuj jak groszek, osącz. Pomidorki umyj, osusz, przekrój na połówki. Włóż na rozgrzane masło, krótko podduś (nie mogą się rozpaść!).
3. Oliwę wymieszaj z oregano i szczyptą soli. Odstaw. Makaron, kawałki kurczaka, groszek, brokuł, paski marchewki i pomidorki przełóż do salaterki, delikatnie przemieszaj. Posyp bazylią, skrop sosem i oprósz parmezanem.