Reklama

Reklama

Kokardki z groszkiem

Pomysł na szybki obiad lub kolację.

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 szkl. zielonego groszku
  • 2 młode marchewki
  • 1 mały brokuł
  • 12-15 pomidorków koktajlowych
  • 20 dag makaronu kokardki
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl. listków bazylii
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól
  • 4-5 łyżek oliwy
  • parmezan do posypania

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj i osusz. Włóż do wrzącego bulionu, gotuj 15-20 minut. W tym czasie makaron ugotuj al dente w dużej ilości posolonego wrzątku. Dobrze osącz. Mięso wyjmij (bulionu nie wylewaj), pokrój na kawałki. Marchewki obierz, opłucz, obgotuj na półtwardo w zachowanym bulionie. Wyjmij je, osącz, potnij w cieniutkie podłużne paski. 

2. Zagotuj 1 litr wody, lekko posól, wrzuć groszek i krótko zblanszuj. Brokuł oczyść, opłucz, podziel na różyczki, obgotuj jak groszek, osącz. Pomidorki umyj, osusz, przekrój na połówki. Włóż na rozgrzane masło, krótko podduś (nie mogą się rozpaść!). 

3. Oliwę wymieszaj z oregano i szczyptą soli. Odstaw. Makaron, kawałki kurczaka, groszek, brokuł, paski marchewki i pomidorki przełóż do salaterki, delikatnie przemieszaj. Posyp bazylią, skrop sosem i oprósz parmezanem.


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje