Reklama

Reklama

Kokardkowa sałatka dla dzieci

Składniki na 8 porcji. Czas: około 25 minut. Porcja: 270 kcal.

Składniki

  • 25 dag makaronu kokardki
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól
  • po 1 strąku czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryki
  • pieprz
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 10 dag suszonych kabanosów
  • 1/4 sałaty lodowej
  • 15 dag jogurtu
  • sok z cytryny
  • płynny miód
  • musztarda
  • oliwa

Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą. Pozostaw do osączenia i ostudzenia.

Kukurydzę osącz na sicie, połącz z makaronem. Strąki kolorowych papryk umyj, osusz. Przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Żółtą i pomarańczową paprykę odłóż do dekoracji. Czerwoną posiekaj w drobną kosteczkę. Dodaj do makaronu.

Reklama

Ogórek sałatkowy wyszoruj starannie, pokrój w małą kosteczkę. Kabanosy pokrój w krążki. Razem z ogórkami dodaj do pozostałych składników sałatki. Wymieszaj starannie. Na koniec do sałatki dodaj opłukane, osuszone i porwane na kawałki liście sałaty.

Na sos połącz jogurt z sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Dodaj 2-3 łyżeczki płynnego miodu, oliwę i łyżeczkę łagodnej musztardy. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Połącz z sałatką tuż przed podaniem. Aby danie bardziej podobało się dzieciom, ozdób je bajkowymi postaciami lub kwiatkami i motylkami wyciętymi z odłożonych połówek kolorowych papryk.

Do wycinania wzorków z papryki, żółtego sera, szynki, a także pieczywa tostowego lub surowego ciasta francuskiego najlepiej użyć foremek do ciasteczek. Pamiętaj przy tym, że lepsze (ostrzejsze) są metalowe formy.

Ozdobne figurki możesz też wycinać z żółtego sera.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje