Kokilki ogrodnika
Danie, które syci na długo

Składniki
- 25 dag bobu
- 40 dag młodych ziemniaczków
- 3-4 małe marchewki
- 1 mały seler
- 3-4 cebulki z wąskiej dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka mielonej ostrej papryki
- po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i mielonego kminku
- szczypta gałki muszkatołowej
- mała szczypta cukru
- sól
- pieprz ziołowy
- oliwa
Sposób przygotowania
1. Przepłucz bób. Zalej go szklanką wrzątku, wsyp cukier i szczyptę soli. Gotuj 3 minuty. Odcedź, ale nie wylewaj wody. Bób obierz z łupinek. 2. Warzywa obierz i umyj. Ziemniaki pokrój na ćwiartki, marchewki - na kawałki, seler - w grubsze plastry. Cebulki oczyść, posiekaj, czosnek obierz, potnij w plasterki. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą. Ułóż w nim rozdrobnione warzywa, posyp mieloną papryką, imbirem, kminkiem i gałką. Spryskaj oliwą. Piecz 20 minut w 180 st. C. Podpieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj bób, wlej wodę z gotowania bobu, dopraw sosem sojowym i pieprzem. 3. Gotuj na małym ogniu bez pokrywki, aż warzywa będą miękkie. Do kokilek nałóż po porcji warzyw i zalej je gorącym wywarem.