Kokosanki
Nadesłał Piotr.
Składniki:
1) 40 g. mąki pszennej, 2) 40 g. masła, 3) 55 g. cukru pudru, 4) 1 żółtko, 5) 50 g. kwaśnej śmietany 18 proc., 6) 5 g. proszku do pieczenia, 7) 70 g. wiórków kokosowych, 8) ½ łyżeczki od herbaty zapachu waniliowego
Przygotowanie:
1) Przesiać mąkę, zmieszać z pozostałymi składnikami (oprócz ziarna kokosowego) i miksować 10 minut, następnie dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać łyżką. 2) Dość luźne ciasto włożyć na 2 godziny do chłodziarki. 3) Ciasto nakładać łyżeczką na posmarowany tłuszczem papier do pieczenia w dużych odległościach (5 cm) od siebie, ciastka posmarować białkiem rozmąconym z wodą. 4) Piec na lekko brązowy kolor w temperaturze 120 ºC przez 10 minut, następnie 110 ºC przez ok. 15 – 25 minut w kuchence z termoobiegiem. 5) Otrzymamy ok.30 małych ciastek.