Kokosowa niespodzianka

Ciasto: jajka ubij z cukrem na puszystą masę.

Składniki na ciasto

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 10 dag drobnych wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Składniki na krem

  • 3 jabłka
  • 5 dag ryżu
  • 4 łyżki cukru
  • 400 ml mleka
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 10 dag biszkoptów;

Składniki na dekorację

  • gotowe polewy z gorzkiej i z białej czekolady
  • białe i ciemne draże czekoladowe

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ciasto: jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej z proszkiem i porcjami domieszaj do jajek. Połącz z wiórkami. Wlej do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 25 min w 170°C. Ostudź.

2. Krem: jabłka obierz, zetrzyj na tarce. Podpraż z odrobiną wody. Wsyp cukier, podduś, zmiksuj. Ryż ugotuj w mleku. Dodaj do niego mus jabłkowy i gotuj kilka minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, połącz z jogurtem i ryżem, zmiksuj na gładki krem. Biszkopty pokrusz na kawałki. Wymieszaj z kremem. Ciasto przetnij na dwa blaty.

3. Blaty przełóż kremem, a wierzch polej gotowymi polewami czekoladowymi. Udekoruj drażami i schłodź.

Z procentami! Do gotowego kremu dodaj 2-3 łyżeczki alkoholu, np. likieru kawowego lub winiaku

Czas przygotowania: 80 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje