Kokosowa niespodzianka
Ciasto: jajka ubij z cukrem na puszystą masę.

Składniki
na ciasto
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek drobnego cukru
- 10 dag drobnych wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
na krem
- 3 jabłka
- 5 dag ryżu
- 4 łyżki cukru
- 400 ml mleka
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
- 5 dag mlecznej czekolady
- 10 dag biszkoptów;
na dekorację
- gotowe polewy z gorzkiej i z białej czekolady
- białe i ciemne draże czekoladowe
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej z proszkiem i porcjami domieszaj do jajek. Połącz z wiórkami. Wlej do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 25 min w 170°C. Ostudź.
2. Krem: jabłka obierz, zetrzyj na tarce. Podpraż z odrobiną wody. Wsyp cukier, podduś, zmiksuj. Ryż ugotuj w mleku. Dodaj do niego mus jabłkowy i gotuj kilka minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, połącz z jogurtem i ryżem, zmiksuj na gładki krem. Biszkopty pokrusz na kawałki. Wymieszaj z kremem. Ciasto przetnij na dwa blaty.
3. Blaty przełóż kremem, a wierzch polej gotowymi polewami czekoladowymi. Udekoruj drażami i schłodź.
Z procentami! Do gotowego kremu dodaj 2-3 łyżeczki alkoholu, np. likieru kawowego lub winiaku
Czas przygotowania: 80 minut