Kokosowa niespodzianka
Ciasto: jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej z proszkiem i porcjami domieszaj do jajek. Połącz z wiórkami. Wlej do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 25 min w 170°C. Ostudź.
2. Krem: jabłka obierz, zetrzyj na tarce. Podpraż z odrobiną wody. Wsyp cukier, podduś, zmiksuj. Ryż ugotuj w mleku. Dodaj do niego mus jabłkowy i gotuj kilka minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, połącz z jogurtem i ryżem, zmiksuj na gładki krem. Biszkopty pokrusz na kawałki. Wymieszaj z kremem. Ciasto przetnij na dwa blaty.
3. Blaty przełóż kremem, a wierzch polej gotowymi polewami czekoladowymi. Udekoruj drażami i schłodź.
Z procentami! Do gotowego kremu dodaj 2-3 łyżeczki alkoholu, np. likieru kawowego lub winiaku
Czas przygotowania: 80 minut