Kokosowe tiramisu

Lekkie, delikatne ciasto.

Składniki

  • 2/3 szkl. naparu kawy
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 16 podłużnych biszkoptów
  • 4 jajka
  • 5 łyżek białego cukru
  • po 4 łyżki likieru kokosowego i wiórków kokosowych
  • 15 dag mascarpone
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 2–3 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania

1. Kawę mocno podgrzej, wymieszaj z brązowym cukrem i likierem, wystudź. Na spodzie tortownicy (śr. 18 cm) ułóż 8 biszkoptów. Skrop je połową ponczu i posyp połową wiórków kokosowych. 

2. Jajka ubij z białym cukrem. Dodaj do nich mascarpone. Śmietanę ubij, domieszaj do masy serowej. Na biszkopty w formie wyłóż połowę kremu. Przykry go resztą ciastek. Skrop je pozostałym ponczem i posyp resztą kokosa. Wyłóż drugą połowę kremu. Wygładź. Wstaw na noc do lodówki. Oprósz kakao. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje