Reklama

Reklama

Kokosowy białkowiec

Smakowity sposób na niewykorzystane białka jajek. Puszyste ciasto, wykonane z zaledwie kilku podstawowych składników, które zawsze się udaje. Pokochasz jego maślano-kokosowy aromat.

Czas przyrządzenia: 60 minut

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • białka z 8 jajek
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • aromat do ciasta lub esencja waniliowa

Masło rozpuść na małym ogniu, a następie pozostaw do wystudzenia. Białka jajek wlej do misy i po dodaniu szczypty soli ubij na sztywną pianę. Dosyp cukier i kontynuuj miksowanie. Następnie do masy powinny trafić wiórki kokosowe, mąka oraz proszek do pieczenia. Partiami i cały czas mieszając.

Wlej przestudzone masło i miksuj do momentu połączenia się z bazą ciasta. Możesz dodać także kilka kropli aromatu lub esencji waniliowej. Surowe ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem keksówki i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut.

Na koniec posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą.

***

Reklama

Zobacz również:

Dowiedz się więcej na temat: przepis na ciasto | łatwe ciasto | ciasto kokosowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje