Kokosowy białkowiec

Aktualizacja

Kokosowy białkowiec to smakowity sposób na niewykorzystane białka jajek. Puszyste ciasto, wykonane z zaledwie kilku podstawowych składników, które zawsze się udaje. Pokochasz ten maślano-kokosowy aromat. Kokosowy białkowiec jest pyszny.

Kokosowy białkowiec jest lekki jak chmurka
Kokosowy białkowiec jest lekki jak chmurka123RF/PICSEL

Kokosowy białkowiec - przygotowanie

Masło rozpuść na małym ogniu, a następie pozostaw do wystudzenia. Białka jajek wlej do misy i po dodaniu szczypty soli ubij na sztywną pianę. Dosyp cukier i kontynuuj miksowanie. Następnie do masy powinny trafić wiórki kokosowe, mąka oraz proszek do pieczenia. Partiami i cały czas mieszając.

Wlej przestudzone masło i miksuj do momentu połączenia się z bazą ciasta. Możesz dodać także kilka kropli aromatu lub esencji waniliowej. Surowe ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem keksówki i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut.

Na koniec posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą.

Sprawdź też inne pomysły na ciasta:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Ciasteczka migdałowe na białkachPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas