Kokosowy zawrót głowy - kokos w czterech odsłonach

Wiórki kokosowe są niezastąpione w cukiernictwie
Wiórki kokosowe są niezastąpione w cukiernictwie123RF/PICSEL

Woda kokosowa - naturalny izotonik i eliksir młodości

Mleko kokosowe - podstawa azjatyckich przysmaków

Wiórki kokosowe - nie tylko do deserów

Mąka kokosowa - zrobisz ją sam!

Zupa z krewetkami
Zupa z krewetkamimateriały prasowe

Zupa Tom-Kha Gai z krewetkami

Składniki

  • ·1 ząbek czosnku
  • 50 g korzenia galangalu, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry lub 50 g korzenia galangalu mrożonego, uprzednio rozmrożonego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 100 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w paski
  • 1200 g mleka kokosowego
  • 300 g wody
  • 40-60 g pasty z trawy cytrynowej lub 4 łodygi trawy cytrynowej, obrane, bez twardych końców, pokrojone na kawałki
  • 1 papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry
  • 80-100 g cebuli szalotki, pokrojonej w piórka
  • 6 liści limonki Kaffir, suszonych
  • 15 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 350 g krewetek, surowych, obranych i oczyszczonych lub 350 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych i oczyszczonych
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 0.5-1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • sok z limonki, świeżo wyciśnięty, do skropienia
  • kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji

Sposób przygotowania

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?