Kokosowy zawrót głowy - kokos w czterech odsłonach

Jeszcze do niedawna, kokos w polskiej kuchni kojarzył się głównie z wiórkami, które stanowiły składnik deserów lub element ich dekoracji. Dziś, doceniany za prozdrowotne właściwości owoc palmy kokosowej, coraz częściej gości w naszym menu. Nic dziwnego – mleczko kokosowe, woda kokosowa, mąka kokosowa czy wspomniane wiórki kokosowe dają nieskończenie wiele możliwości zastosowania. Oto nasze cztery propozycje!

Wiórki kokosowe są niezastąpione w cukiernictwie
Wiórki kokosowe są niezastąpione w cukiernictwie123RF/PICSEL

Nie bez powodu przez mieszkańców wysp Pacyfiku kokos nazywany jest "lekarstwem na wszystkie choroby". Jest bogatym źródłem potasu, wapnia, magnezu, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Wpływa korzystnie na nasze serce, pomaga zapobiegać próchnicy, polecany jest też osobom narażonym na stres i cierpiącym na anemię. Nie wahaj się więc i włącz dania i przekąski na bazie kokosa do swojego codziennego menu! 

Woda kokosowa - naturalny izotonik i eliksir młodości

Od kilku lat woda kokosowa to prawdziwy hit wśród gwiazd kina czy muzyki zza Oceanu. Okazuje się bowiem, że napój pozyskiwany z młodych, jeszcze zielonych owoców palmy świetnie nawadnia organizm, do tego nie zawiera ani laktozy, ani cukrów - jest więc bezpieczny dla osób z nietolerancją laktozy i cukrzycą. Jeśli dodamy do tego obecność w wodzie kokosowej składników opóźniających procesy starzenia się skóry, posiadających właściwości nawilżające i antyoksydacyjne (mieszkanki Karaibów stosują ją jako tonik do twarzy), woda kokosowa okazuje się być cudownym eliksirem. Jak wykorzystać ją w kuchni? Na przykład jako bazę do zdrowego koktajlu z mango, imbirem, kurkumą i świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym.

Mleko kokosowe - podstawa azjatyckich przysmaków

O ile wodę kokosową pozyskuje się z młodych owoców palmy, o tyle mleko kokosowe to produkt pozyskiwany z ekstrakcji tłuszczu z miąższu dojrzałych owoców. Możliwości zastosowania mleka kokosowego w kuchni jest nieskończenie wiele! Jest świetnym dodatkiem do ciast i lodów. Pozwala uzyskać idealnie aksamitną konsystencję sosów. Bez mleka kokosowego nie ma kuchni azjatyckiej, a szczególnie aromatycznych azjatyckich zup. Przykład? Kojąca zupa Tom-Kha Gai z krewetkami.

Wiórki kokosowe - nie tylko do deserów

Wiórki kokosowe to nic innego jak starty, wysuszony miąższ kokosa. Są niezastąpione w cukiernictwie - stanowią nie tylko składnik dodawany do ciast, kremowych mas, ale też jako element dekoracji gotowych wypieków, a także szklanek na kolorowe drinki. Możemy dodawać je do śniadań w wersji na słodko jak owsianka, czy popularne ostatnio smoothie bowls. Wiórki kokosowe sprawdzą się też jako... panierka! Z połączenia wiórków kokosowych z mąką pszenną, wodą, jajkiem, łyżeczką cukru, szczypty soli i pieprzu uzyskamy ciasto idealne do przygotowania kurczaka w cieście. Do tego jaśminowy ryż oraz słodko-ostry sos chilli i obiad w stylu azjatyckim gotowy.

Mąka kokosowa - zrobisz ją sam!

Na przepisy z użyciem mąki kokosowej możemy natknąć się szukając alternatywy dla mąki pszennej. Mąka kokosowa nie zawiera bowiem glutenu, ma niski indeks glikemiczny, a do tego zawiera 6 razy więcej błonnika niż tradycyjna mąka pszenna. Mąka kokosowa należy do jednych z droższych mąk, dostępnych na rynku. Możemy przygotować ją samodzielnie! Potrzebne będą nam wiórki kokosowe oraz woda - wrząca, a także przegotowana, ale ostudzona.

Zupa z krewetkami
Zupa z krewetkamimateriały prasowe

Zupa Tom-Kha Gai z krewetkami

Sposób przygotowania

1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2. Dodać galangal, boczniaki, 600 g mleka kokosowego i wodę, gotować 12 min/95°C/ /obr. 1.

3. Dodać pozostałe 600 g mleka kokosowego, pastę z trawy cytrynowej, chili, cebulę szalotkę i liście limonki Kaffir, gotować 12 min/95°C/ /obr. 1.

4. Dodać pomidorki koktajlowe, krewetki, kurkumę, sól i pieprz, gotować 4 min/95°C/ /obr. 0.5. Przelać do misek, ostrożnie usunąć liście limonki Kaffir i łodygi trawy cytrynowej, jeśli były użyte zamiast pasty.

5. Zupę Tom-Kha Gai z krewetkami podawać skropioną sokiem z limonki i udekorowaną świeżą kolendrą.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1. Czosnek posiekać, przełożyć do garnka.

2. Dodać galangal, boczniaki, 600 g mleka kokosowego i wodę, gotować ok. 20 minut od momentu zagotowania się składników.

3. Dodać pozostałe 600 g mleka kokosowego, pastę z trawy cytrynowej, chili, cebulę szalotkę i liście limonki Kaffir, gotować jeszcze przez 15 minut.

4. Dodać pomidorki koktajlowe, krewetki, kurkumę, sól i pieprz, gotować jeszcze przez kolejne 5 minut. Przelać do misek, ostrożnie usunąć liście limonki Kaffir i łodygi trawy cytrynowej, jeśli były użyte zamiast pasty.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas