Kolacja królewska
Marzysz o wykwintnej kolacji z doskonale skomponowanym menu godnym największych smakoszy? Przygotuj kolację królewską.
Składniki na 4 porcje:
- 300 g mrożonego bobu
- sól
- 800 g ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 7 łyżek mąki
- 225 ml bulionu
- 125 ml mleka
- pieprz
- 6 gałązek mięty
- 2 szalotki
- 6 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- 4 filety z kurczaka
- 4 łyżki sklarowanego masła
- sałata Przygotowanie:
Bób blanszować 2 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą. Obrać ze skórki. Ziemniaki obrać ugotować w osolonej wodzie.
Z łyżki masła i mąki zrobić zasmażkę, zalać 125 ml bulionu i mlekiem. Sos gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Listki mięty oberwać, pokroić dodać do sosu.
Szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce masła. Dodać bób i 100 ml bulionu, gotować 8 minut, mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Jajko roztrzepać w głębokim talerzu. Mięso doprawić solą i pieprzem, panierować w mące, jajku i bulce. Smażyć ok. 10 minut na sklarowanym maśle.
Czas przygotowania 70 minut
Jedna porcja zawiera 2390 kJ/571 kcal
Zapiekany turbot w sosie z homara
Składniki:
- po 4 łodyżki pietruszki i koperku
- pół pęczka kolendry
- kromka białego pieczywa
- 80 g miękkiego masła
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- pół łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- czerwony pieprz
- 4 kawałki turbota
- 2 szalotki
- 25 g pasty homarowej
- 50 g śmietany kremówki
- 150 ml mlekaSkładniki:
Z ziół oderwać listki, drobno posiekać, pieczywo zmielić, masło .sok z cytryny, musztardę, zioła i zmielony chleb zmieszać, doprawić solą pieprzem i pieprzem czerwonym. Rybę doprawić solą i pieprzem, nałożyć na nią przygotowaną masę i zapiekać w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez 10-15 minut.
Szalotki pokroić w kostkę, zeszklić na paście homarowej dodać śmietanę i mleko. Gotować 3 minuty. Sos zmiksować, podawać do ryby.
Czas przygotowania 30 minut Jedna porcja zawiera 1510 kJ/361 kcal
Marynowane truskawki ze śmietaną
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 2-3 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki likieru pomarańczowego
- 100 g śmietany kremówki
- Opakowanie cukru waniliowego
- Melisa i herbatniki do dekoracji
Przygotowanie:
Truskawki umyć, oczyścić, poprzekrawać na pół. Posypać cukrem i skropić likierem. Odstawić w chodne miejsce na min. 30 minut.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Truskawki podawać z bita śmietaną. Dekorować listkami melisy i herbatnikami.
Czas przygotowania 15 minut
Jedna porcja zawiera 960 kJ/229 kcal