Kołacz z kruszonką

Ciasto, które rozpływa się w ustach!

Składniki

  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 roztrzepane jajka
  • po 1/2 szkl. stopionego masła i ciepłego mleka
  • 5 dag drożdży
  • sól

Składniki - masa

  • 30 dag mielonego twarogu
  • 1/2 szkl. cukru l 1/3 kostki masła
  • 1 jajko l 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 60 dag porzeczek

Składniki - kruszonka

  • po 1/2 szkl. zmielonych wiórków kokosowych i cukru
  • 3–4 łyżki mąki
  • 1/2 kostki zimnego masła

Sposób przygotowania

1. Spód: do miski wkrusz drożdże. Dodaj cukier, jajka, masło, mleko, mąkę, szczyptę soli (rozłóż je równomiernie). Odstaw na 3 godz. 

2. Kruszonka: tortownicę (śr. 26 cm) posmaruj odrobiną masła. Pozostałe masło rozetrzyj palcami z mąką, kokosem i cukrem. Gdy powstaną grudki, włóż kruszonkę do lodówki. 

3. Masa: twaróg utrzyj z masłem, cukrem oraz jajkiem. Dodaj proszek budyniowy i likier. Wymieszaj mikserem. Porzeczki oczyść, umyj, osusz. Ciasto drożdżowe przemieszaj. Wylep nim spód formy. Rozsmaruj masę serową. Posyp porzeczkami i kruszonką. Piecz godzinę w 175 st. C. Udekoruj według uznania.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje