Kołacz z kruszonką
Ciasto, które rozpływa się w ustach!
Sposób przygotowania
1. Spód: do miski wkrusz drożdże. Dodaj cukier, jajka, masło, mleko, mąkę, szczyptę soli (rozłóż je równomiernie). Odstaw na 3 godz.
2. Kruszonka: tortownicę (śr. 26 cm) posmaruj odrobiną masła. Pozostałe masło rozetrzyj palcami z mąką, kokosem i cukrem. Gdy powstaną grudki, włóż kruszonkę do lodówki.
3. Masa: twaróg utrzyj z masłem, cukrem oraz jajkiem. Dodaj proszek budyniowy i likier. Wymieszaj mikserem. Porzeczki oczyść, umyj, osusz. Ciasto drożdżowe przemieszaj. Wylep nim spód formy. Rozsmaruj masę serową. Posyp porzeczkami i kruszonką. Piecz godzinę w 175 st. C. Udekoruj według uznania.