Kołacz z kruszonką
Ciasto, które rozpływa się w ustach!

Składniki
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 2 roztrzepane jajka
- po 1/2 szkl. stopionego masła i ciepłego mleka
- 5 dag drożdży
- sól
- masa
- 30 dag mielonego twarogu
- 1/2 szkl. cukru l 1/3 kostki masła
- 1 jajko l 2 łyżki budyniu waniliowego
- 2 łyżki likieru kokosowego
- 60 dag porzeczek
- kruszonka
- po 1/2 szkl. zmielonych wiórków kokosowych i cukru
- 3–4 łyżki mąki
- 1/2 kostki zimnego masła
Sposób przygotowania
1. Spód: do miski wkrusz drożdże. Dodaj cukier, jajka, masło, mleko, mąkę, szczyptę soli (rozłóż je równomiernie). Odstaw na 3 godz. 2. Kruszonka: tortownicę (śr. 26 cm) posmaruj odrobiną masła. Pozostałe masło rozetrzyj palcami z mąką, kokosem i cukrem. Gdy powstaną grudki, włóż kruszonkę do lodówki. 3. Masa: twaróg utrzyj z masłem, cukrem oraz jajkiem. Dodaj proszek budyniowy i likier. Wymieszaj mikserem. Porzeczki oczyść, umyj, osusz. Ciasto drożdżowe przemieszaj. Wylep nim spód formy. Rozsmaruj masę serową. Posyp porzeczkami i kruszonką. Piecz godzinę w 175 st. C. Udekoruj według uznania.