Kołaczyki morawskie
Idealne na drugie śniadanie
Sposób przygotowania
1. Ciasto: drożdże rozkrusz, wsyp 1 łyżkę cukru, ucieraj, aż staną się płynne. Domieszaj 1 łyżkę mąki, odstaw do wyrośnięcia na 20 min. Masło stop, ostudź. 1 jajko utrzyj z resztą cukru. Połącz z masłem, zaczynem, przetartymi żółtkami i ciepłym mlekiem. Domieszaj partiami mąkę przesianą z solą. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj, odstaw, by wyrosło. Składniki kruszonki wymieszaj, zagnieć, wstaw do lodówki.
2. Dżem: śliwki umyj, osusz, wypestkuj. Wsyp cukier, podgrzewaj, aż owoce się rozgotują. Wlej rum, gotuj dżem, aż zgęstnieje, ostudź.
3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrób. Podziel na 12-14 kulek, każdą lekko spłaszcz i zrób pośrodku zagłębienie. Włóż w nie po porcji zimnego dżemu i posyp kruszonką. Brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 25 minut w 200 st. C. Ostudź w otwartym piekarniku.