Kołaczyki morawskie
Idealne na drugie śniadanie

Składniki
- 3 szkl. mąki pszennej
- 4 dag świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 12 dag masła
- 1 szkl. gęstej śmietany 18%
- 5 żółtek ugotowanych na twardo
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
- kruszonka
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 5 dag masła
- 1/4 szkl. cukru
- 4 łyżki posiekanych płatków migdałowych
- dżem
- 2 szkl. śliwek
- 4 łyżki cukru waniliowego
- ew. 2 łyżki rumu
Sposób przygotowania
1. Ciasto: drożdże rozkrusz, wsyp 1 łyżkę cukru, ucieraj, aż staną się płynne. Domieszaj 1 łyżkę mąki, odstaw do wyrośnięcia na 20 min. Masło stop, ostudź. 1 jajko utrzyj z resztą cukru. Połącz z masłem, zaczynem, przetartymi żółtkami i ciepłym mlekiem. Domieszaj partiami mąkę przesianą z solą. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj, odstaw, by wyrosło. Składniki kruszonki wymieszaj, zagnieć, wstaw do lodówki. 2. Dżem: śliwki umyj, osusz, wypestkuj. Wsyp cukier, podgrzewaj, aż owoce się rozgotują. Wlej rum, gotuj dżem, aż zgęstnieje, ostudź. 3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrób. Podziel na 12-14 kulek, każdą lekko spłaszcz i zrób pośrodku zagłębienie. Włóż w nie po porcji zimnego dżemu i posyp kruszonką. Brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 25 minut w 200 st. C. Ostudź w otwartym piekarniku.