Kolendra: Dokonały zamiennik pietruszki, skuteczny lek i stymulator jelit

Kolendra to przyprawa ceniona i wykorzystywana w kuchni często i chętnie. Zresztą trudno się tej słabości dziwić. Doskonale wzbogaca smak rozmaitych potraw, sosów czy dipów. I w tej kwestii powiedziane już zostało bardzo dużo. Niewiele osób jednak wie, że znajduje też szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Jakie konkretnie? Dobroczynnie wpływa na nasz układ pokarmowy, eliminując skutki zatruć, łagodząc stany zapalne żołądka oraz perfekcyjnie oczyszczając organizm z zalęgających w nim toksyn. Dodać też warto, że potrafi obniżyć poziom złego cholesterolu "LDL" i ukoić skołatane nerwy. Przyjrzyjmy się kolendrze siewnej nieco bliżej, a z pewnością nie pożałujemy.

article cover
©123RF/PICSEL
Aromatyczny krem z buraków z imbirem i kolendrąInteria Kulinaria

Kolendra: Co nieco o roślinie

©123RF/PICSEL

Wywodząca się z krajów Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego kolendra obecnie uprawiana jest zarówno w Europie, Azji jak i w Afryce. W sklepach w postaci przyprawy kupujemy tak zwaną kolendrę siewną (Coriandrum sativum), która jest najbardziej popularnym gatunkiem tej rośliny. Lecznicze właściwości wykazują zarówno liście jak i nasiona kolendry siewnej. Te ostatnie stanowią między innymi popularny dodatek do mieszanek ziołowych. Na ich bazie tworzy się też dobroczynnie działający na nasze zdrowie olejek.

Kolendra: Co znajdziemy w roślinie? .

Kolendra to jedno z najlepszych źródeł witamin oraz składników spożywczych. Znajdziemy w niej między innymi witaminę A, B, C i K oraz wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan, a także kwas foliowy, beta-karoten i niacynę.

Kolendra a detoksykacja organizmu

©123RF/PICSEL

Kolendra siewna wyjątkowo dobroczynnie wpływa na detoksykację organizmu. Podobnie jak pietruszka w znaczącym stopniu przyspiesza proces usuwania z organizmu szkodliwych metali ciężkich oraz zbędnych produktów przemiany materii.

Kolendra a serce

Bogata zawartość przeciwutleniaczy i błonnika sprawia, że kolendra siewna wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasze serce, między innymi skutecznie obniżając poziom złego cholesterolu LDL, a tym samym minimalizując ryzyko wystąpienia chorób serca, zwłaszcza zawału.

Kolendra a układ pokarmowy

Bakteriobójcze, rozkurczowe oraz żółciopędne właściwości kolendry siewnej sprawiają, że perfekcyjnie stymuluje pracę naszego układu pokarmowego, ułatwia przepływ soków żołądkowych oraz soku trzustkowego, usprawnia metabolizm oraz łagodzi uporczywe dolegliwości trawienne. Szczególnie zalecana jest osobom zmagającymi się z nieżytami jelit, silnymi bólami brzucha, zatruciami pokarmowymi czy wzdęciami.

Kolendra zadziała jak odświeżacz, plaster i aspiryna

Kolendra może śmiało występować w postaci naturalnego odświeżacza, plastra czy aspiryny. Jej przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyseptyczne zdolności sprawiają, że skutecznie odświeży oddech, przyspieszy proces gojenia się ran, zminimalizuje skutki oparzeń oraz złagodzi bóle stawów.

Kolenda niczym popularna melisa

Kolendra a konkretnie sporządzany na jej bazie olejek może śmiało zastąpić popularną melisę. Zawarty w nim linaol sprawi, że skutecznie uspokoi nasze skołatane nerwy.

Kolendra: Multum możliwości w kuchni

©123RF/PICSEL

Zatrzymajmy się jeszcze przez moment przy kulinarnych zdolnościach kolendry, bo pod tym względem bije wiele innych przypraw na głowę. Sięgają po nią zarówno zwolennicy potraw śródziemnomorskich, azjatyckich czy meksykańskich. Dużą popularnością cieszy się także nad Wisłą. Warto pamiętać,że wysoka temperatura zabija walory smakowe tej aromatycznej przyprawy, dlatego najlepiej wzbogacać nią smak potraw pod koniec ich gotowania. Bazą przyprawy są zarówno suszone liście, jak ususzone i zmielone nasiona. Kolendra tworzy doskonałe kompozycje z zupami, daniami mięsnymi,potrawami rybnymi oraz owocami morza.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas