Reklama

Reklama

Kołocz małopolski

Pyszne danie regionalne. Każdy powinien spróbować!

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 kg mąki
  • litr wody
  • 50 g drożdży
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 1 kg bryndzy
  • jajko
  • 3-4 łyżki śmietany
  • szczypta soli
  • mąka do podsypania blachy

Sposób przygotowania

1. Mąkę wymieszaj z wodą, dodaj drożdże i szczyptę soli. Zagnieć ciasto i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło. 

2. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i dokładnie ugnieć. Odstaw, aby nieco ostygły. Następnie dodaj do nich bryndzę, śmietanę i roztrzepane jajko. Wymieszaj na jednolitą masę. 

3. Wyrośnięte ciasto uformuj na okrągły placek. Na jego wierzch ostrożnie wyłóż przygotowaną masę ziemniaczaną. Wyrównaj. 

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Blachę podsyp odrobiną mąki. Delikatnie przełóż na nią przygotowany kołocz. Piecz około 55 minut, tak aby wierzch i boki ładnie zbrązowiały. 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje