Kolorowe rureczki
2 puszki tuńczyka w sosie własnym; 40 dag makaronu rurki; 3 średnie marchewki; 2 średnie cebule; 2 szklanki rosołu instant; 3 łyżki masła; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 pęczek natki pietruszki; 1 łyżka marynowanych kaparów; 1 łyżka oleju; sól, grubo mielony biały pieprz.
Porcja dla 4 osób.Stopień trudności - łatwe.Czas przyrządzenia - 1 h. Ilość kalorii - 1 porcja - 670 kcal.Zawartość tłuszczu - mała.
Przyrządzanie
A. Marchew i cebulę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać trzy łyżki tłuszczu - podsmażyć marchewkę i cebulę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wlać dwie szklanki rosołu. Warzywa dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
B. Tuńczyka osączyć na sitku i podzielić widelcem na mniejsze części. Tak przygotowaną rybę dodać do sosu, wrzucić łyżeczkę marynowanych kaparów.
C. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i dość drobno posiekać. Makaron ugotować na półmiękko w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju, odcedzić.
D. Makaron wyłożyć na półmisek, polać sosem z tuńczyka i tuż przed podaniem posypać natką pietruszki.
Nasza rada
Doskonałym dodatkiem do tego dania może być zielona sałata ze słodko-kwaśnym sosem śmietanowym.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!