Kolorowe rureczki

2 puszki tuńczyka w sosie własnym; 40 dag makaronu rurki; 3 średnie marchewki; 2 średnie cebule; 2 szklanki rosołu instant; 3 łyżki masła; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 pęczek natki pietruszki; 1 łyżka marynowanych kaparów; 1 łyżka oleju; sól, grubo mielony biały pieprz.

Porcja dla 4 osób.
Stopień trudności - łatwe.
Czas przyrządzenia - 1 h.
Ilość kalorii - 1 porcja - 670 kcal.
Zawartość tłuszczu - mała.

Przyrządzanie

A. Marchew i cebulę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać trzy łyżki tłuszczu - podsmażyć marchewkę i cebulę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wlać dwie szklanki rosołu. Warzywa dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

B. Tuńczyka osączyć na sitku i podzielić widelcem na mniejsze części. Tak przygotowaną rybę dodać do sosu, wrzucić łyżeczkę marynowanych kaparów.

C. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i dość drobno posiekać. Makaron ugotować na półmiękko w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju, odcedzić.

D. Makaron wyłożyć na półmisek, polać sosem z tuńczyka i tuż przed podaniem posypać natką pietruszki.

Nasza rada

Doskonałym dodatkiem do tego dania może być zielona sałata ze słodko-kwaśnym sosem śmietanowym.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas