Kolorowe sałatki z makaronem
Dzięki sycącej bazie i dodatkom są idealne na kolację. Mogą też zastąpić obiad.

Sałatka z tuńczykiem, bazylią i oliwkami
Składniki
- 300 g kolorowego makaronu penne
- puszka tuńczyka w oleju
- cebula cukrowa
- pół słoiczka czarnych oliwek bez pestek
- 3-4 gałązki bazylii
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą. Pozostaw do ostudzenia.
2. Tuńczyka osącz, rozdrobnij widelcem, wymieszaj w misce z zimnym penne. Dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę cukrową, osączone i pokrojone na kawałki oliwki oraz przeciśnięty przez praskę lub pozbawiony osłonek i posiekany czosnek.
3. Całość skrop oliwą, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem posyp listkami bazylii.
Sałatka z kurczakiem i cukinią

Składniki
- 300 g dowolnego makaronu
- 2 piersi kurczaka
- brokuł
- mała cukinia
- po strąku czerwonej i żółtej papryki
- garść szpinaku
- olej
- sól, pieprz
- czosnek
- oregano
- 30 g tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj, ostudź. Mięso dopraw solą, oregano i pieprzem, usmaż na oleju na rumiano. Pokrój na kawałki. Brokuła podziel na różyczki, ugotuj na półtwardo. Osącz i ostudź.
2. Pokrojoną cukinię i papryki smaż na patelni grillowej 5 min. Dodaj szpinak i ząbek czosnku. Smaż 3 min. Połącz z brokułem, makaronem i mięsem, dopraw solą i pieprzem, posyp serem.