Kolorowe sałatki z makaronem

Dzięki sycącej bazie i dodatkom są idealne na kolację. Mogą też zastąpić obiad.

Sałatka z tuńczykiem, bazylią i oliwkami
Sałatka z tuńczykiem, bazylią i oliwkami123RF/PICSEL

Sałatka z tuńczykiem, bazylią i oliwkami

Sposób przygotowania:

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą. Pozostaw do ostudzenia.

2. Tuńczyka osącz, rozdrobnij widelcem, wymieszaj w misce z zimnym penne. Dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę cukrową, osączone i pokrojone na kawałki oliwki oraz przeciśnięty przez praskę lub pozbawiony osłonek i posiekany czosnek.

3. Całość skrop oliwą, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem posyp listkami bazylii.

Sałatka z kurczakiem i cukinią

Sałatka z kurczakiem i cukinią
Sałatka z kurczakiem i cukinią123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj, ostudź.  Mięso dopraw solą, oregano i pieprzem, usmaż na oleju na rumiano. Pokrój na kawałki. Brokuła podziel na różyczki, ugotuj na półtwardo. Osącz i ostudź.

2. Pokrojoną cukinię i papryki smaż na patelni grillowej 5 min. Dodaj szpinak i ząbek czosnku. Smaż 3 min. Połącz z brokułem, makaronem i mięsem, dopraw solą i pieprzem, posyp serem.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas