Reklama

Reklama

Kolorowe sałatki z makaronem

Dzięki sycącej bazie i dodatkom są idealne na kolację. Mogą też zastąpić obiad.

Sałatka z tuńczykiem, bazylią i oliwkami

Czas przyrządzenia: 25 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 300 g kolorowego makaronu penne
  • puszka tuńczyka w oleju
  • cebula cukrowa
  • pół słoiczka czarnych oliwek bez pestek
  • 3-4 gałązki bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą. Pozostaw do ostudzenia.

Reklama

2. Tuńczyka osącz, rozdrobnij widelcem, wymieszaj w misce z zimnym penne. Dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę cukrową, osączone i pokrojone na kawałki oliwki oraz przeciśnięty przez praskę lub pozbawiony osłonek i posiekany czosnek.

3. Całość skrop oliwą, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem posyp listkami bazylii.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje