Kolorowe tartaletki
Idealne na spotkania w gronie przyjaciół.
Na cieście filo, z mięsem i fioletową cebulką
Składniki:
- 2 czerwone cebule
- 400 g pomidorów
- 10 czarnych oliwek
- kilka gałązek oregano
- 1/2 opakowania ciasta filo
- 2 łyżki oleju
- 400 g mielonej wieprzowiny
- sól, pieprz
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka chilli
- 2 jajka
- 200 g jogurtu greckiego
- kilka listków bazylii
- garść orzechów (mogą być dowolne)
Przygotowanie:
1. Obierz cebulę, pomidory sparz, zdejmij skórkę. Pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, podsmaż, aż się zrobi złocista. Dodaj mięso, przyprawy, pokrojone oliwki. Podsmażaj chwilę, dodaj pokrojone pomidory. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze chwilę.
2. Wyjmij ciasto i wykrój 8 kółek o średnicy ok. 10 cm. Od razu układaj je w foremkach do tartaletek.
3. Wymieszaj jogurt z jajkami, dopraw solą i pieprzem. Wykładaj masę na spód ciasta. Na wierzch wyłóż mięso z pomidorami.
4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C. Wstaw tartaletki. Zapiekaj ok. 30 minut. Na patelni podpraż orzechy. Po wyjęciu do każdej tartaletki dodaj orzechy i plasterek świeżej fioletowej cebuli. Po wierzchu posyp świeżymi ziołami.
Z waniliowym kremem i daktylami
Składniki:
- opakowanie kruchego ciasta
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 łyżki waniliowej esencji
- 12 daktyli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Z płatów ciasta wykrój kółka o średnicy ok. 10 cm i wylep foremki do tartaletek. Wstaw do piekarnika i podpiecz ciasto, ok. 15 minut, aż się zezłoci.
2. Zmiksuj żółtka z cukrem pudrem, dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj mleko, esencję waniliową. Przełóż do garnka i gotuj, mieszając, uzyskując gładki sos. Wyłóż na podpieczone foremki.
3. Ubij białka na sztywno, wyłóż delikatnie na tartaletki. Na wierzchu ułóż cząstki pokrojonych daktyli. Zapiekaj w piekarniku jeszcze 15-20 minut, aż się zezłocą. Po wyjęciu wystudź i posyp cukrem pudrem.
Nasza rada: w prostszej wersji przygotujesz takie tartaletki z budyniem. Ugotuj na gęsto ostudź i wykładaj porcję na każdą tartaletkę.
Ze szparagami, z ziemniakami i ricottą
Składniki:
- 4 małe ziemniaki
- 500 g ricotty
- 1/2 szklanki świeżej mięty
- skórka i sok z jednej cytryny
- 2 jajka
- łyżka oliwy
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku kilka szparagów, pokrojonych na 4-centymetrowe kawałki
- 50 g fety
- natka
spód:
- szklanka mąki
- 1/4 szklanki ugotowanej polenty
- 150 g miękkiego masła
- jajko
- łyżka zimnej wody
Przygotowanie:
1. Przygotuj spód z podanych składników, zawiń w folię i zostaw na 20 minut.
2. Obierz ziemniaki i gotuj 20 minut. Odcedź. Przełóż do miski, dodaj ricottę i starannie wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę, miętę, skórkę i sok z cytryny, jajka. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Foremki na minitarty wylep przygotowanym ciastem i piecz 10 minut.
4. Posiekaj czosnek i podsmaż na oliwie z szalotką i kawałkami szparagów. Ziemniaczaną masę wyłóż na upieczony spód, na wierzchu ułóż zblanszowane szparagi z cebulką. Zapiekaj ok. 10 minut. Można posypać parmezanem lub fetą.
Na słodko, z czekoladowo - kawowym kremem
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- jajko
- 200 g gorzkiej czekolady
- 400 g ubitej kremówki
- 2 łyżki rozpuszczalnej kawy kakao do posypania
Przygotowanie:
1. Zagnieć ciasto z mąki, 50 g cukru pudru, soli, masła i jajka. Rozwałkuj i wytnij koła o średnicy ok. 10 cm. Wylep nimi foremki na tartaletki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (190 st. C) i piecz ok. 15 minut, aż ciasto się zrumieni.
2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, do gorącej dodaj kawę. Mieszaj, aż się rozpuści, ostudź. Dodaj delikatnie ubitą śmietanę, wymieszaj. Wystudź i wstaw do lodówki na 2 godziny.
3. Wyłóż na upieczone spody czekoladowo-kawowy krem. Po wierzchu posyp kakao.
Nasza rada: Do kremu możesz dodać 1-2 łyżeczki rumu. Albo nasącz nim spód ciasta. Będzie aromatycznie!