Kolorowe tartaletki

Słodkie tartaletki z owocami
Słodkie tartaletki z owocami123RF/PICSEL

Na cieście filo, z mięsem i fioletową cebulką

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 400 g pomidorów
  • 10 czarnych oliwek
  • kilka gałązek oregano
  • 1/2 opakowania ciasta filo
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • sól, pieprz
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka chilli
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • kilka listków bazylii
  • garść orzechów (mogą być dowolne)

Przygotowanie:

Z waniliowym kremem i daktylami

Składniki:

  • opakowanie kruchego ciasta
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 łyżki waniliowej esencji
  • 12 daktyli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Ze szparagami, z ziemniakami i ricottą

Składniki:

  • 4 małe ziemniaki
  • 500 g ricotty
  • 1/2 szklanki świeżej mięty
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku kilka szparagów, pokrojonych na 4-centymetrowe kawałki
  • 50 g fety
  • natka
  • szklanka mąki
  • 1/4 szklanki ugotowanej polenty
  • 150 g miękkiego masła
  • jajko
  • łyżka zimnej wody

Przygotowanie:

Na słodko, z czekoladowo - kawowym kremem

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • jajko
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 400 g ubitej kremówki
  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy kakao do posypania

Przygotowanie:

Olivia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?