Kolorowe tartaletki

Idealne na spotkania w gronie przyjaciół.

Słodkie tartaletki z owocami
Słodkie tartaletki z owocami123RF/PICSEL

Na cieście filo, z mięsem i fioletową cebulką

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 400 g pomidorów
  • 10 czarnych oliwek
  • kilka gałązek oregano
  • 1/2 opakowania ciasta filo
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • sól, pieprz
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka chilli
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • kilka listków bazylii
  • garść orzechów (mogą być dowolne)

Przygotowanie:

1. Obierz cebulę, pomidory sparz, zdejmij skórkę. Pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, podsmaż, aż się zrobi złocista. Dodaj mięso, przyprawy, pokrojone oliwki. Podsmażaj chwilę, dodaj pokrojone pomidory. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze chwilę.

2. Wyjmij ciasto i wykrój 8 kółek o średnicy ok. 10 cm. Od razu układaj je w foremkach do tartaletek.

3. Wymieszaj jogurt z jajkami, dopraw solą i pieprzem. Wykładaj masę na spód ciasta. Na wierzch wyłóż mięso z pomidorami.

4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C. Wstaw tartaletki. Zapiekaj ok. 30 minut. Na patelni podpraż orzechy. Po wyjęciu do każdej tartaletki dodaj orzechy i plasterek świeżej fioletowej cebuli. Po wierzchu posyp świeżymi ziołami.

Z waniliowym kremem i daktylami

Składniki:

  • opakowanie kruchego ciasta
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 łyżki waniliowej esencji
  • 12 daktyli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Z płatów ciasta wykrój kółka o średnicy ok. 10 cm i wylep foremki do tartaletek. Wstaw do piekarnika i podpiecz ciasto, ok. 15 minut, aż się zezłoci.

2. Zmiksuj żółtka z cukrem pudrem, dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj mleko, esencję waniliową. Przełóż do garnka i gotuj, mieszając, uzyskując gładki sos. Wyłóż na podpieczone foremki.

3. Ubij białka na sztywno, wyłóż delikatnie na tartaletki. Na wierzchu ułóż cząstki pokrojonych daktyli. Zapiekaj w piekarniku jeszcze 15-20 minut, aż się zezłocą. Po wyjęciu wystudź i posyp cukrem pudrem.

Nasza rada: w prostszej wersji przygotujesz takie tartaletki z budyniem. Ugotuj na gęsto ostudź i wykładaj porcję na każdą tartaletkę.

Ze szparagami, z ziemniakami i ricottą

Składniki:

  • 4 małe ziemniaki
  • 500 g ricotty
  • 1/2 szklanki świeżej mięty
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku kilka szparagów, pokrojonych na 4-centymetrowe kawałki
  • 50 g fety
  • natka

spód:

  • szklanka mąki
  • 1/4 szklanki ugotowanej polenty
  • 150 g miękkiego masła
  • jajko
  • łyżka zimnej wody

Przygotowanie:

1. Przygotuj spód z podanych składników, zawiń w folię i zostaw na 20 minut.

2. Obierz ziemniaki i gotuj 20 minut. Odcedź. Przełóż do miski, dodaj ricottę i starannie wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę, miętę, skórkę i sok z cytryny, jajka. Całość dokładnie wymieszaj.

3. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Foremki na minitarty wylep przygotowanym ciastem i piecz 10 minut.

4. Posiekaj czosnek i podsmaż na oliwie z szalotką i kawałkami szparagów. Ziemniaczaną masę wyłóż na upieczony spód, na wierzchu ułóż zblanszowane szparagi z cebulką. Zapiekaj ok. 10 minut. Można posypać parmezanem lub fetą.

Na słodko, z czekoladowo - kawowym kremem

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • jajko
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 400 g ubitej kremówki
  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy kakao do posypania

Przygotowanie:

1. Zagnieć ciasto z mąki, 50 g cukru pudru, soli, masła i jajka. Rozwałkuj i wytnij koła o średnicy ok. 10 cm. Wylep nimi foremki na tartaletki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (190 st. C) i piecz ok. 15 minut, aż ciasto się zrumieni.

2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, do gorącej dodaj kawę. Mieszaj, aż się rozpuści, ostudź. Dodaj delikatnie ubitą śmietanę, wymieszaj. Wystudź i wstaw do lodówki na 2 godziny.

3. Wyłóż na upieczone spody czekoladowo-kawowy krem. Po wierzchu posyp kakao.

Nasza rada: Do kremu możesz dodać 1-2 łyżeczki rumu. Albo nasącz nim spód ciasta. Będzie aromatycznie!

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas