Komfortowe jedzenie letnich dni – wyborne spaghetti z mięsem mielonym

Domowe spaghetti z mięsem mielonym - jak przygotować?
Domowe spaghetti z mięsem mielonym - jak przygotować?123RF/PICSEL

Spaghetti z mięsem mielonym - lista zakupów

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • 300 g sosu pomidorowego, krojonych pomidorów lub passaty
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 średnia cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oleju lub oliwy
  • do smaku: pół łyżeczki soli, oregano, tymianku, słodkiej papryki, świeżo mielonego pieprzu czarnego

Jak wybrać mięso mielone do spaghetti?

Jak dobrać mięso mielone do spaghetti?
Jak dobrać mięso mielone do spaghetti?123RF/PICSEL

Przepis na sycący obiad - krok po kroku

  1. Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Ząbek czosnku pozbawiamy łupiny, a następnie drobno siekamy.
  2. Na patelnię z rozgrzaną oliwą lub olejem wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie dorzucamy czosnek i podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty.
  3. Do zeszklonych warzyw dodajemy mięso mielone, które rozdrabniamy łyżką na mniejsze grudki. Smażymy przez ok. 15 minut do całkowitej zmiany koloru.
  4. Kiedy mięso się zetnie, dodajemy sos pomidorowy, krojone pomidory lub passatę oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
  5. Zmniejszamy ogień pod patelnią, a jej zawartość przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 45 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Pod koniec gotowania doprawiamy danie solą, pieprzem, słodką papryką, tymiankiem oraz oregano.
  7. W międzyczasie w osobnym garnku zagotowujemy wodę z solą, a następnie wkładamy do niej makaron spaghetti, który gotujemy do ulubionej miękkości.
  8. Gotowy makaron nakładamy na talerz i polewamy porcją sosu. Danie możemy posypać odrobiną tartego sera oraz bazylią. Smacznego!
Spaghetti z czosnkiem - jak je zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria