Komfortowe jedzenie letnich dni – wyborne spaghetti z mięsem mielonym

Aromat podsmażonej cebuli i czosnku, pyszniący się czerwienią sos pomidorowy i spora garść przypraw do smaku. Z takiego połączenia smaków powstaje idealny sos do spaghetti, który przyciąga do wspólnego stołu zaciekawionych domowników. Danie idealnie nadaje się przygotowania na zapas – z każdym dniem smakuje coraz lepiej. Jak ugotować spaghetti z mięsem mielonym w domu? Podpowiadamy.

Domowe spaghetti z mięsem mielonym - jak przygotować?
Domowe spaghetti z mięsem mielonym - jak przygotować?123RF/PICSEL

Spaghetti z mięsem mielonym - lista zakupów

Pachnące pomidorami, czosnkiem, cebulą i aromatycznymi przyprawami, spaghetti z mięsem mielonym to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Połączenie składników zachwyca podniebienie, zaspokaja apetyt i nie pozostawia uczucia ciężkości na żołądku.

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • 300 g sosu pomidorowego, krojonych pomidorów lub passaty
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 średnia cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oleju lub oliwy
  • do smaku: pół łyżeczki soli, oregano, tymianku, słodkiej papryki, świeżo mielonego pieprzu czarnego

Jak wybrać mięso mielone do spaghetti?

Jak dobrać mięso mielone do spaghetti?
Jak dobrać mięso mielone do spaghetti?123RF/PICSEL

Sukcesem prawdziwie włoskiego spaghetti jest odpowiednio dobrany makaron oraz sos na bazie dojrzałych pomidorów, czosnku oraz przypraw. Potrawa nie mogłaby się udać bez najwyższej jakości mięsa. Pyszny i aromatyczny karczek lub łopatka, zarówno wieprzowa, jak i wołowa, wyniosą danie na kolejny wymiar smaku. Włosi doradzają, by do spaghetti dobrać mięso mieszane, które wpłynie na większe zróżnicowanie potrawy. O zmielenie produktu możemy poprosić pracownika sklepu lub zrobić to samodzielnie we własnej kuchni.

Sztuką przygotowania pysznego spaghetti jest nie tylko dobór mięsa, ale także odpowiednie jego usmażenie. W tym celu sięgnijmy po patelnię granitową, pokrytą specjalną powłoką, dzięki której unikniemy przypalenia produktu, a także ograniczymy ilość wlewanego oleju. Pamiętajmy, by zbytnio nie przeciągać mięsa. Wieprzowina oraz wołowina będą gotowe już po ok. 15 minutach. Dłuższy pobyt na patelni skończy się twardą konsystencją.

Przepis na sycący obiad - krok po kroku

  1. Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Ząbek czosnku pozbawiamy łupiny, a następnie drobno siekamy.
  2. Na patelnię z rozgrzaną oliwą lub olejem wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie dorzucamy czosnek i podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty.
  3. Do zeszklonych warzyw dodajemy mięso mielone, które rozdrabniamy łyżką na mniejsze grudki. Smażymy przez ok. 15 minut do całkowitej zmiany koloru.
  4. Kiedy mięso się zetnie, dodajemy sos pomidorowy, krojone pomidory lub passatę oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
  5. Zmniejszamy ogień pod patelnią, a jej zawartość przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 45 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Pod koniec gotowania doprawiamy danie solą, pieprzem, słodką papryką, tymiankiem oraz oregano.
  7. W międzyczasie w osobnym garnku zagotowujemy wodę z solą, a następnie wkładamy do niej makaron spaghetti, który gotujemy do ulubionej miękkości.
  8. Gotowy makaron nakładamy na talerz i polewamy porcją sosu. Danie możemy posypać odrobiną tartego sera oraz bazylią. Smacznego!
Spaghetti z czosnkiem - jak je zrobić?Interia Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas