Reklama

Reklama

Konfitowany czosnek

Długie smażenie na małym ogniu sprawia, że jest delikatny w smaku i aksamitny w konsystencji. Świetnie sprawdzi się na grzance, ale polecany jest także do dań mięsnych. Warto wypróbować tę metodę,

Czas przyrządzenia: 1 godzina

Składniki

  • 4 główki czosnku
  • 350-500 ml oleju lub oliwy
  • gałązka rozmarynu
  • gałązka tymianku
  • pieprz w ziarnach
  • liść laurowy
  • sól
  • papryczka chilli

Przygotowanie:

Czosnek obierz starannie ze skórki i przełóż do garnka. Dodaj przyprawy, a ich dokładną ilość dostosuj do swoich upodobań smakowych. Jeśli lubisz ostrość – postaw na więcej posiekanej papryczki chilli, fani ziół nie powinni oszczędzać na rozmarynie czy tymianku.

Zalej neutralnym w smaku olejem roślinnym lub oliwą z pierwszego tłoczenia w taki sposób, aby tłuszcz dobrze zakrył wszystkie ząbki. Doprowadź niemal do wrzenia, a następnie zminimalizuj moc grzania pod naczyniem.

Smaż przez ok. 45 minut, od czasu do czasu poruszając garnkiem. Stosuj jako pastę do pieczywa lub dodatek do mięs.

Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!

***

Reklama

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: czosnek | czosnek smażenie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje