Konfitura brzoskwiniowo-żurawinowa
Czereśnie, brzoskwinie, papryka, pomidory – lipiec i sierpień to najlepszy czas, by pomyśleć o smakowitych zapasach na jesień i zimę. Domowe przetwory z całą pewnością poprawią nam samopoczucie i odporność w trakcie chłodniejszych, krótszych dni.
Sposób przygotowania
1. Do naczynia miksującego włożyć brzoskwinie, rozdrobnić 5 s/obr. 6.
2. . Dodać żurawinę, gotować 20 min/100°C/obr. 2. Następnie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować kolejne 20 min/100°C/obr. 2.
3. Dodać cukier i likier pomarańczowy, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzać 30 min/98°C/obr. 2.
4. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
5. Podawać jako dodatek.
Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:
1. Do blendera włożyć brzoskwinie, rozdrobnić.
2. Dodać żurawinę. Przełożyć do garnka i gotować przez 20 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas.
3. Dodać cukier i likier pomarańczowy. Podgrzewać na mniejszym ogniu przez 30 minut.
4. Zawartość przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
5. Podawać jako dodatek.
Wskazówka:
· Słoiki na przetwory muszą być idealnie czyste. Dokładnie umyte, a następnie wyparzone. Słoiki można wygotować w garnku (zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia). Można również wyparzyć je wrzącą wodą. Trzecim sposobem jest sterylizacja w gorącym piekarniku. Piekarnik należy rozgrzać do temp. 110°C, umyte słoiki i nakrętki ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika na 15 min, po tym czasie ostrożnie wyjąć za pomocą ściereczki kuchennej lub rękawic kuchennych.
· Jeżeli owoce wykorzystane do przepisu będą bardzo dojrzałe i słodkie można zmniejszyć ilość cukru, w przypadku owoców mniej dojrzałych można dodać go więcej.