Reklama

Reklama

Konfitura brzoskwiniowo-żurawinowa

Czereśnie, brzoskwinie, papryka, pomidory – lipiec i sierpień to najlepszy czas, by pomyśleć o smakowitych zapasach na jesień i zimę. Domowe przetwory z całą pewnością poprawią nam samopoczucie i odporność w trakcie chłodniejszych, krótszych dni.

Składniki

  • 800 g brzoskwiń, bez pestek, pokrojonych na kawałki
  • 600 g żurawiny, świeżej, bez szypułek lub 600 g żurawiny, mrożonej
  • 250 g cukru
  • 20 g likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Do naczynia miksującego włożyć brzoskwinie, rozdrobnić 5 s/obr. 6.

Reklama

2. .  Dodać żurawinę, gotować 20 min/100°C/obr. 2. Następnie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować kolejne 20 min/100°C/obr. 2.

3.  Dodać cukier i likier pomarańczowy, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzać 30 min/98°C/obr. 2.

4.  Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

5.  Podawać jako dodatek.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix: 

1.  Do blendera włożyć brzoskwinie, rozdrobnić.

2.  Dodać żurawinę. Przełożyć do garnka i gotować przez 20 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas.

3.  Dodać cukier i likier pomarańczowy. Podgrzewać na mniejszym ogniu przez 30 minut.

4.  Zawartość przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

5.  Podawać jako dodatek.

Wskazówka:

·  Słoiki na przetwory muszą być idealnie czyste. Dokładnie umyte, a następnie wyparzone. Słoiki można wygotować w garnku (zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia). Można również wyparzyć je wrzącą wodą. Trzecim sposobem jest sterylizacja w gorącym piekarniku. Piekarnik należy rozgrzać do temp. 110°C, umyte słoiki i nakrętki ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika na 15 min, po tym czasie ostrożnie wyjąć za pomocą ściereczki kuchennej lub rękawic kuchennych.

· Jeżeli owoce wykorzystane do przepisu będą bardzo dojrzałe i słodkie można zmniejszyć ilość cukru, w przypadku owoców mniej dojrzałych można dodać go więcej.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje