Konfitura z bazylią
Truskawki inaczej.
Smacznego123RF/PICSEL
- pęczek bazylii,
- 1,6 kg truskawek,
- 50 dag cukru żelującego (3:1),
- biały pieprz (około 1 łyżeczka wg uznania)
Przygotowanie:
1. Bazylię opłucz, osusz. Listki bazylii poodrywaj od gałązek, pokrój w paseczki. Truskawki opłucz, usuń szypułki. Owoce pokrój w drobną kosteczkę. Odważ 1,5 kg truskawek. Przełóż do garnka. Wymieszaj z cukrem żelującym i pieprzem.
2. Następnie garnek z owocami ustaw na silnym ogniu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj 3 minuty. Dodaj bazylię. Ponownie doprowadź do wrzenia. Gotową konfiturę przelej do wyparzonych, osuszonych słoiczków. Szczelnie zakręć, ustaw do góry dnem i pozostaw w tej pozycji na około 3-5 min. Konfiturę przechowuj nie dłużej niż 3-4 miesiące.
Czas przyg. 30 minut