Konfitura z dyni

Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym – idealne śniadanie na jesienną słotę

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Sposób przygotowania

Dynię obieramy, wykrawamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy gwiazdki anyżu. Gotujemy pod przykryciem aż dynia będzie bardzo miękka. Po ok 20 minutach gotowania wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków. Aby wydłużyć termin do spożycia konfitury słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je. Podajemy ją jako element słodkiego śniadania w towarzystwie ciasta drożdżowego z kruszonką od Dan Cake.

Smacznego!

Przepis na zupę krem z marchwiInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas