Kontrowersyjny dodatek do rosołu. Próbowałeś?

Niektóre potrawy wzbudzają szczególne emocje. Tradycja i nostalgia sprawiają, że z rezerwą podchodzimy do modyfikacji ich składu oraz sposobu podania. Jednym z takich dań jest rosół. Wielu Polaków, przyzwyczajonych do serwowania owej zupy z makaronem, wzdryga się na myśl o śląskim specjale czyli rosole z ziemniakami.

Do rosołu makaron czy ziemniaki?
Do rosołu makaron czy ziemniaki?123RF/PICSEL

Niedzielny obiad? Na to hasło w głowach wielu Polaków pojawia się obrazek duetu: rosół plus schabowy. Schabowy jest w panierce, w rosole pływają nitki makaronu. Chyba, że mówimy o śląskim obiedzie. W tej wersji w rosole powinny dryfować ziemniaki.

Zaskakujące dodatki do rosołu

Choć rosół uchodzi za symbol kulinarnej tradycji, nie zawsze przyrządzano i podawano go w ten sam sposób. W staropolskich książkach kucharskich można znaleźć przepisy na rosół gotowany na dukatach, doprawiany sznurem pereł, opatulany mecherzyną (pęcherzem zwierzęcym) oraz wzbogacony o strączki zielonego groszku. Różne też były dodatki, z którymi podawano zupę. Warto wymienić choćby kluseczki, kasze i pokrojone w plastry gołąbki z kapusty.

Rosół z ziemniakami - jak go przyrządzić?

Skąd zaś wzięły się z towarzystwie rosołu ziemniaki? Rosół z ziemniakami to potrawa, którą przypisuje się tradycyjnej kuchni Śląska Cieszyńskiego i Śląska Opolskiego.

Ziemniaki zwykle gotowane są osobno, często w mundurkach. Po ugotowaniu należy pokroić je w kostkę lub rozdrobnić widelcem i zalać gorącym rosołem. Alternatywną, choć rzadziej spotykaną wersją, jest rosół z ziemniakami puree.

Rosół z ziemniakami - potrawa, która budzi kontrowersje

Choć na południu Polski rosół z ziemniakami jest dobrze znaną potrawą, w innych częściach kraju często budzi zdziwienie, rozbawienie, a nawet oburzenie. Dowodem niech będą choćby liczne memy, poświęcone tej wersji popularnej zupy.

Swego czasu na temat rosołu z ziemniakami wypowiedział się nawet Robert Makłowicz. W programie "Drugie śniadanie mistrzów" wskazał go jako jedną z potraw, która budzi jego szczególne zaskoczenie, porównywalne do zdziwienia wywołanego smakiem azjatyckich specjałów.

Najlepiej jednak, z fenomenem rosołu z ziemniakami zapoznać się osobiście. Sprawdzony przepis na tę potrawę znajdziecie TUTAJ.

Zobacz również:

„Ewa gotuje”: Rosół na kaczcePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas